Meclis binasında basına açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Biser Petkov, “Gelecekte emekli olacak vatandaşların maaş tutarlarını eski mi yoksa yeni formüle göre mi hesaplanmasını seçebileceği 2023 yılının başlangıcına kadar bir geçiş dönemi uygulanması üzerinde duruluyor” diye açıkladı.

Petkov,”Ulusal Sigorta Enstitüsü’nün (NOİ) desteği ile hesaplamalar yapıyoruz ve kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin hazırlık yapıyoruz. Vatandaşların emekli olurken emekli maaş katsayısını hesaplarken önceki değişiklerle kaldırılmasına karar verilen çalışma dönemlerinin de dahil edilmesine yasal olanaklar sağlayacak geçici bir hükümden bahsediyorum” dedi.

Bakan, emekli maaşına başvuran kişilerin emekli maaş tutarlarının 2018 yılının sonuna kadar uygulanan eski emekli maaş hesaplama formülüne göre de hesaplanmasını talep edebileceklerini söyledi. Petkov, hesaplamaların orta vadeli mali plan dahilinde yapıldığı ve bu nedenle geçiş döneminin 2023’ün başına kadar olacağını belirtti.

Petkov,”Aynı zamanda yeni formüle göre maaşları hesaplanan emeklilerin değişikliğin kabul edilmesinden sonra 6 ay süre içinde maaş tutarlarının eski formüle göre hesaplanmasını talep etmelerine imkan sunulacak. Hiç kimse zarara uğramayacak” dedi.

Bu değişikliğin kabul edilmesi halinde emeklilerin büyük bir bölümüne olumlu yönde fayda sağlayacağını, bazılarına etki yaratmayacağını, yani maaş tutarlarının şimdiye kadar uygulanan formüle göre hesaplanacağını izah etti.

Bakan, ”Muhtemelen 2023 yılında mevcut durumun yeni bir değerlendirmesi yapılacak, böylece zarara uğrayan olmayacak” dedi.

1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren kanuna göre emekli maaş tutarları, 2000 yılından sonra ödenen prim tutarlarına göre hesaplanıyor ve şimdiye kadar olduğu gibi 1997’den önceki en uygun üç yıl ne de 1997-1999 yıllarında ödenen prim tutarları dikkate alınmıyor. Bu değişikliğin amacı, emekli maaşına başvurmak için vatandaşların bir zamanlar çalıştıkları, ancak kapatılmış şirketlerden belge almak zorunda kalmaması ve iflas etmiş bankaların ve sermayesi az olan şirketlerin müdürlerinin emekli maaş üst sınırı uygulanmayan yıllarda aşırı yüksek maaş almalarıyla ilgili kötü uygulamaların kaldırılmasıydı. Fakat NOİ’nin 1997-1999 döneminde üç yıllık çalışma süresinin hesaplanmamasının emeklilerin maaş tutarlarına etkisinin ön analiz raporu, emekli maaşına başvuran vatandaşların yüzde 30’unun yeni formüle göre maaş katsayısının daha düşük olacağını gösteriyor ve bu büyük ihtimalle daha düşük emekli maaşı almalarına yol açacak. Bu değişikliğin, toplumsal hoşnutsuzluk yaratmasından dolayı Başbakan Boyko Borisov’un talimatı üzerine kanunda yeniden değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar