İçişleri Bakanı Valentin Radev, düzenlemiş olduğu basın toplantısında “2019 yılında İçişleri Bakanlığı (MVR) çalışanlarının maaşlarının daha yüzde 10 artmasını bekliyoruz” diye duyurdu.

Radev, “Geçen yıl polis forması için 17, 5 milyon leva verdik ve bu yıl ek olarak 100 milyon leva verilmesi konusunda anlaştık, muhtemelen ödemeler mart ayında başlayacak. Ancak ücretlerin ne kadar yükseltileceği önemli değil, düzenli olarak zam yapılması önemlidir. Yani 2019 için şimdilik sadece bir kere ücretlerimize yüzde 10’luk yeni bir artış yapılmasını öngörüyoruz. Bence polislerin emeğine hak ettiği değer veriliyor, ancak her zaman daha fazlaya ihtiyaç var” dedi.

Sözü edilen 100 milyon leva, polislerin yaptığı protestolar sonucunda Başbakan Boyko Borisov tarafından vaat edildi.

Bakan, MVR reytinginin yükseldiğini ve yüzde 46’ya çıktığını vurguladı.

Radev, Aralık 2017’de Bulgaristan’daki güvenlik ortamı hakkında da güncel bilgiler verdi.

Radev, “Aralık ayında ortalama 227 suç kayıt edildi. Kasım ayında kayıt edilen suçlar ise 265’ti. Kasıtlı cinayetler ise yüzde 18,2 azaldı. Soygunlar biraz arttı ve yüzde 7, 9 oldu. 2017’de açığa kavuşturulan suçların sayısı 2016’ya göre arttı. Örneğin, cinayetlerde neredeyse yüzde 100 arttı” dedi.

Bakan’ın ifadesine göre her yıl polis yetkilerine sahip 1400’ün üzerinde kişi görevlendiriliyor, görevinden ayrılan polisler ise 300’den biraz fazladır.

Bakan, ayrıca sınırda sığınmacı baskısının yüzde 84 azaldığını bildirdi.
Radev, Ocak ayına damgasını vuran önemli olay olarak, 25-26 Ocak’ta Sofya’da düzenlenen Adalet ve İçişleri Konseyi’nin gayrı resmi toplantısını belirledi.

Radev, “Görüşülen konular üç başlık altında toplanabilir: daha iyi göç yönetimi, Avrupa ortak sığınma sistemi ve sınır güvenliği. Amaç, görüşleri daha da yakınlaştırmaktır – Başkanlığımızın görevi budur, nihai hedef beraberce Avrupa vatandaşları için daha fazla güvenlik sağlamaya çalışacağımızı göstermektir. Hemen hemen hepsi, Bulgaristan’ın sığınmaya ilişkin Dublin Yönetmeliği ile ilgili önerisini destekledi. Önerimiz, unsurların ayrı ayrı değil, bir bütün olarak ele alınması ve birleştirici unsurları aramaya çalışmamıza yöneliktir. Bu zorlu çalışma uzmanlarımız tarafından yapıldığı için çok mutluyum” dize sözlerine ekledi.

Bakan’ın ifadesine göre göçün temel nedenine karşı mücadele ediliyor ve herkes buna odaklanıyor.

Radev, “Evet, göç bir kamçı ve hatta onu terörizm izler, ancak yalnızca Avrupa değil, aynı zamanda devletlerin de bu göçün kök nedenlerini tespit etmesi önem taşıyor. Görüşülen diğer konular, insan, mal ve kargo ticareti, bilgi paylaşımı ve başka konulardı” diye izah etti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar