Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu’nun (BusinessEurope) yayımladığı “Reform Barometresi” raporu sonuçlarına göre, 2008 dünya ekonomik krizinden on yıl sonra Avrupa Birliği’nin (AB) toparlanması, diğer büyük ekonomilere kıyasla çok yavaş bir hızda devam etti. 2017 yılında AB’nin üretimi kriz öncesi yıllara göre sadece yüzde 9 büyürken ABD ise yüzde 15 ve Kanada yüzde 18 büyüdü.

“Reform Barometresi” raporu, AB’nin mevcut ekonomik durumunu değerlendirir ve Konfederasyonun üye kuruluşlarının raporlarına dayanır. Bulgaristan için böyle bir rapor hazırlayan Bulgaristan İktisat Odası’dır(BSK). Belgede ayrıca Avrupa ekonomisinin gelişimi için yapısal reformlar ve gelecekteki öncelikler için önerilerde bulunuluyor.

Değerlendirme ve öneriler, işgücü piyasası ve beceriler, iş ortamı, yenilik ve dijital dönüşüm, finansmana erişim ve finansal istikrar, vergiler ve kamu maliyesinden oluşan beş tematik alanı üzerinde yapılandırılmıştır.

Rapordan AB’nin toparlanmasının, özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın varlık satın alınması için geliştirilmiş programı olmak üzere bir takım geçici faktörler tarafından desteklendiği anlaşılmaktadır. Ancak analistler, AB’nin tedbir ve reform yapmaması halinde AB’nin uzun vadeli büyüme kapasitesinin, yüzde 2 civarında olan “döngüsel” büyümenin oldukça altındaki sadece yüzde 1, 3 olarak kalacağını söyledi.

Bunu önlemek için Avrupa iş dünyası temsilcileri, ekonomik büyüme üzerinde giderek daha fazla fren yapan iş piyasası eşitsizliklerini önlemek için acilen siyasi eyleme geçilmesini tavsiye etmektedir. Birlik ayrıca çalışanların dijital ve STEM becerilerine odaklanarak, işgücü piyasası ihtiyaçlarına daha iyi adapte olması gereken eğitim ve öğretim sistemlerine de dikkat etmelidir. Avrupa iş dünyasına göre, işgücü piyasasının düzenleyici çerçevesinin, dijital ekonominin giderek daha hızlı gelişmesini dikkate alarak daha açık, daha basit ve daha esnek olması gerekiyor. Vergi sistemleri de daha basit, daha şeffaf ve kullanıcılar için uygun olmalıdır.

Raporda ayrıca kamu maliyesinin daha verimli bir şekilde harcanması ve büyümeyi engelleyen vergilerin azaltılması ve özellikle dijital ekonomi, telekomünikasyon, enerji ve hizmetler alanlarında gerçek anlamda bütünleşmiş bir tek pazara ulaşma ihtiyacı vurgulanıyor. Ayrıca AB ve ulusal düzeyde düzenlemenin iyi düzeyde geliştirildiğinden ve asgari idari yük ile uygun şekilde uygulandığından emin olunmalıdır.

Rapora göre AB’de enerji fiyatları AB’de şirketlerin uluslararası düzeyde rekabet etmesine izin vermeli. Trans-Avrupa Ağları kapsamındaki ve ulusal altyapının genişletilmesi gerekiyor.

Kırcaali Haber

Reklamlar