Meclis Genel Kurulu’nda görüşmelerin ardından birinci okumada yapılan oylama sonucunda 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi. Buna ilişkin yapılan oylamada 126 milletvekili kabul, 96 milletvekili ret, 1 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Tasarıyı destekleyenler Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi, Birleşik Vatanseverler Koalisyonu, Volya Partisi milletvekilleri, desteklemeyenler ise Bulgaristan İçin Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) Koalisyonu ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi milletvekilleri, BSP Koalisyonundan bir milletvekili ise çekimser kaldı.

2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nda gelecek yılki bütçenin 623, 5 milyon leva açık vermesi öngörülüyor. Maliye Bakanlığı tahminlerine göre 2017 yılında Bulgaristan ekonomisinin yüzde 4 oranında büyüme kaydetmesi bekleniyor. Bu büyüme iç talepten ve en çok da özel tüketimden kaynaklanacaktır.

2018 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) değerinin 105 609 milyon leva, ekonomik büyümenin ise yüzde 3, 9’a kadar hafif gerilemesi bekleniyor. Önümüzdeki yıl işsizlik oranının yüzde 6,2’ye düşmesi bekleniyor. Enflasyonun gelecek yılın sonunda yüzde 1,6’ya ulaşması öngörülüyor.

Mecliste yaptığı konuşmada Maliye Bakanı Vladislav Goranov, gelecek yılki bütçenin eşitsizlikleri düzelten bir bütçe olduğunun altı çizdi. BSP Genel Başkanı Korneliya Ninova ise bu bütçeyi durgunluk bütçesi olarak niteledi.

Sosyalistler, bütçenin bir yandan iyi temenniler, öte yandan acı gerçekliğin bütçesi olduğunu söylediler. BSP Milletvekili Tasko Ermenkov, “Bu bütçeyi desteklememiz mümkün değil. Gensoru önergesi de vereceğimizden şüpheniz olmasın” diye kaydetti.

HÖH Milletvekili Ercan Ebatin, bütçe tasarısının toplumsal bölünme, yolsuzluk ve yakınlarını faydalandırma olaylarının artması için ortam yaratılması yönünde siyasi mesajlar verdiği için ret oyu kullandığını söyledi.

GERB Meclis Başkan Yardımcısı Tsvetan Tsvetanov, “Parlamento çoğunluğu istikrarlı, çünkü bizler Boyko Borisov’un kurduğu kabineye ve tüm bakanlara güveniyoruz” diye ifade etti. Tsvetanov, “Muhalefette bulunan bir siyasi güç, bu göstergeler karşısında Meclisin hükümetten güvenoyunu geri çekmesini isteyemez” diye altını çizerek, muhalefetin Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığını engellememesi çağrısında bulundu. Tsvetanov, BSP ve HÖH Meclis gruplarına şöyle seslendi: “Sorumlu ve bilge olun”.

Tsvetanov, “GSYİH değeri ilk defa 2018 yılında 106 milyar levaya ulaşacak, işsizlik oranı azalacak, ek olarak bölgelere AB fonlarından kaynak sağlanması bekleniyor. AB’den sağlanan kaynaklar, GERB yönetimi için katma değerdir” dedi. Tsvetanov, “2018 yılı bütçesi, BSP’nin yönetimi sırasında cari işlemler açığının GSYİH’nın yüzde 5,8 oranında olduğu 2014 yılı bütçesinden kat kat daha iyi” diye kaydetti.

 

Kircaali Haber

Reklamlar