ПАМЕТ – Инициативи
Написано от Държавна сигурност.com
Събота, 24 Март 2018 09:50

alt

Пътуващата изложба, посветена жертвите на концлагера „Белене” продължава да предизвиква интереса на различни поколения българи | Снимка: desebg.com.

„Целта на изложбата ни „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е жертвите да разказват за най-големия лагер за политически противници на Българската комунистическа партия”.

Това заяви в петък (22 март 2018 г.) вечер в Художествената галерия в Ловеч журналистът Христо Христов при откриването на пътуващата експозиция, посветена на жертвите на лагера „Белене”.

Събитието се организира съвместно с община Ловеч и Художествената галерия в града, и бе открита в навечерието на годишното шествие-поклонение в памет на жертвите на лагера на смъртта „Слънчев бряг” край Ловеч, което ще се проведе дне.

 

alt

 

Пътуващата изложба бе открита от директора на Художествената галерия Ловеч Валентин Узунов. Той посочи, че в експозицията за лагера „Белене” с писмени и устни свидетелства разказват оцелели лагеристи.

Журналистът Христо Христов и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”, един от инициаторите на изложбата, разказа накратко за нейното създаване.

 

alt

 

„Преди две години поставихме няколко пана на сградите на бившия Втори обект на лагера „Белене” на остров Персин, защото там нямаше нищо, което да говори за случилото по време на комунистическия концлагер”, каза той.

Впоследствие различни посетители на Втори обект са изразявали мнение, че много хора ще проявят интерес, ако тази изложба стане пътуваща.

„Така се роди идеята с приятелите от гр. Белене да направим изложбата пътуваща”, добави той.

 

alt

 

По думите му акцентът на инициативата неслучайно са страдалците на концлагера, защото като част от жертвите на комунизма, те дълго време са били забравени.

„Чрез изложбата показваме не само техните лица и съдби, но и различните групи от българското общество, които са станали жертва на тоталитарния комунистически режим в „Белене”.

 

alt

 

Зам.-кметът на Ловеч Венцислав Христов заяви, че е много трудно да се говори за концлагерите, особено в един такъв град като Ловеч, край който комунистическата власт организира последния лагер, известен като лагера на смъртта „Слънчев бряг”

„Дълго време официалната власт дълго време се правеше, че това не се е случило. Казват не сме знаели за това, но всички знаеха”, заяви той.

Той говори още за страха в обществото да се говори за тази ужасна страница от българската история.

 

alt

 

„Младите хора обаче не се страхуват и изложбата, на която присъстваме, е потвърждение на този факт”, заключи зам.-кметът.

Събитието уважиха представители на общинската администрация в Ловеч, представители на културните среди в града, както и гости от Варна и София, сред които и студенти.

 

alt

 

Изложбата ще остане в Ловеч до 4 април тази година. Ловеч е четвъртият град, в който тя гостува след София, Враца и Перник.

Експозицията е инициатива на фондациите „Остров Белене” (Михаил Маринов) , „Истина и памет” (Христо Христов, проф. Евелина Келбечева, Георги Михайлов и Александър Кашъмов) и на Културен център Евгений Босилков – Белене” (отец Паоло Кортези).

 

alt

 

Чрез спомените на бивши лагеристи изложбата дава възможност на различните поколения да добият представа за:

  • как е създаден концлагерът на остров Персин;
  • робския труд, извършван от лагеристите;
  • побоищата над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания;
  • бита и условия, в които са поставени въдворените;
  • дневната дажба и глада в лагера;
  • функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров Щурчето;
  • оцелелите горяни, които са въдворявани „Белене”;
  • свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера;
  • оценката за лагера „Белене”, дадена от функционери на БКП, попаднали в него;
  • опитите за бягство от концлагера;
  • поетичното и художественото творчество на лагеристите;
  • въдворяването на представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г. и др.

Alıntı: http://desebg.com/iniciativi/3521-2018-03-24-07-53-13

 

Reklamlar