Др. Недим Биринджи

Софийският парламент започна да обсъжда държавния бюджет за 2020/2021 г. Държавният бюджет са парите на хората. Едни от най-важните задължения на съвета е да изготви годишен план за разходите, да определи разходите по позициите и да наблюдава плащането справедливо

Партията ГЕРБ, която създаде първото си правителство през 2009 г., през 2013 г. измени закона за социалните плащания и парламента прие . С тази промяна министър-председателят и министърът на финансите получиха правото да извършват неограничени плащания в брой и размер.

Това неконтролирано развитие продължава в България от 6 години. Само през 2019/2020 г. (този имот е в бюджета на годината) Министър-председателят на Република България Борисов направи 300 промени в годишния бюджет според собствената си мъдрост, произвол и воля, и само със собствения си подпис 3 000 000 000 (три милиарда лева) пари похарчени тук там, за приятели, съседи, стари и нови приятели, Сякаш това не беше достатъчно, Борисов похарчи поне 1 000 000 (един милион) лева, освен разпръскването по-горе, подписа още 200 заповеди, и похарчи   още 200 000 000 (двеста милиона) лева.

Аз съм фелдшер и знам в условията на “Covid-19”, който спре обществения живот в България и парализира държавата и обществото , не раздадоха поне една маска на гражданите от 5 месеца. Ако беше раздадени, нямаше да напиша тази статия. Съжалявам, но в България се продават 5 (пет) маски за 6 (шест) лева в големи търговски центрове като “Lidl”, “Kaufland”, “Bila”, “Moohl “и” Metro “. Като се има предвид, че децата трябва да носят маски, за да влязат в училище, всеки може сам да изчисли размера на тези разходи. Гражданинът отива на одринския пазар, за да купи 50 маски за 3 лева. Разбирам, разбирам и подкрепям протестиращите, Аз разбирам и подкрепям протестиращите, които са били по улиците през нощта в продължение на 3 месеца, настойчиво приканвайки министър-председателя, правителството, главния прокурор и на парламента да подаде оставка.България е все едно в катастрофа.

Държавният бюджет не е касата на бащата на премиера Борисов.

Когато се направи задълбочен анализ, можем да видим, че споменатите по-горе 3 200 000 000 (три милиарда и двеста милиона “лева се разпределят на богатите и дори трохи не отиват на румънските и Милет квартали, турските, татарските и влашките села. Мога да давам пример, че от държавния бюджет 2018/2019 г. 2 000 000 000 (два милиарда) лева бяха разпределени като бюджетна позиция за доставка на интернет мрежи навсякъде дори и до най-отдалечените части на страната. В общините в Кърджали има 400 села. На 5 октомври 2020 г. една четвърт от нашите села, в 100 села нямат интернет. Как ще бъде за децата да вземат уроци от вкъщи, заради проблемът “Covid-19”? Не искам да навлизам по-дълбоко. Расистко е да се прави разлика между хора, села, региони, нации. Срам ме е да живея в държава, доминирана от расизъм, и подкрепям протестите  за демокрация по улиците на София. Питам: къде бяха отпуснати 2 милиарда лева от бюджета и в чий джоб течеше? Защо няма интернет в родопските села?

Мухтарите пресъхнаха поради липса на пари. Не се отделят пари за местната власт от приходите и данъците, събрани от мухтара или  от общинската област, всички приходи се вливат и и се събират в държавния бюджет. На местната власт не се отделят пари от приходите и данъците, събрани от мухтара или от общинската област всички доходи се вливат в държавния бюджет и се събират. Премиерът и неговите министри никога не вземат предвид разходите на местните мухтари и общини, техните нужди и планове, а разходите се изразходват от министър-председателя и неговите министри за ремонт на църкви и някои пътища, без одобрение. Връзките между местните власти и централните институции са прекъснати. Не може да се каже, че разходите се извършват по най-добрия, полезен и необходим начин. Днес в България, освен скъсаните връзки между президента, министър-председателя и парламента, връзката между долната прослойка – мухтарството и министерския съвет също така е прекъсната и кризата се задълбочава.

Следващите въпроси ми идват на ум, независимо дали искам или не.

Кой има право да разпределя средствата от Европейския съюз? Кой трябва да има? Какви правила работят в този бизнес за разпределение на пари? Какви са правилата на тази работа?

Работата на премиера е да раздава пари на собствените си хора и да ги обогатява ли?

Кога ще бъде приета програма за подкрепа на села, джамии, училища, на безработни хора, чиито децата им не могат да ходят на училище поради липса на пари, възрастни хора, които не могат да си купуват лекарства, инвалиди и болни. Ако министър-председателят харчи държавния бюджет, както иска, безотговорно, неконтролирано, произволно и като подкрепя това, което иска, и ако главният прокурор и парламентът не могат да спрат това, правителството значи е съсипана. Може ли това да има някакво друго значение? Първото задължение на Асамблеята е да контролира разходите на Министерския съвет и Министерството на финансите, да спре неотчетените разходи и да осигури справедливост в бюджетните разходи.

Борисов ли е този, който е член на Европейския съюз, или всички български граждани?

Време е да се създаде министерство в ЕС на България.

За да се спре разхищението в разходната част на държавния бюджет за годините 2020/2021, незабавно трябва да се отмени Закон No 109 и 110 и да се спрат неотчетените и неконтролирани разходи на министър-председателя и министъра на финансите. При започване на преговорите за бюджета това трябва да е първото задължение на събранието.

Сегашното правителство, чиято противопоставят се на оставката, се е забравило толкова много, че председателят на събранието Караянчева каза: “Тези, които не харесват премиера Борисов, не трябва да се качват в софийското метро!. Сякаш подземните влакови линии са частна собственост на Борисов и са направени с парите му… Както е известно, внукът на цар Фердинанд, който бомбардира Одринската джамия през 1912 г .; Цар III, който намалява турските училища от 2700 на 450. Синът на Борис II. Когато през 2001 г. Симеон стана министър-председател, той изигра важна роля за определянето на условията за влизане на България в Европейския съюз. Така че нека му дадем средствата от ЕС!

Същият беше случаят и по времето на лидера на БСП Сергей Станишев, който беше министър-председател от 2005 до 2009 г., Терминал 2 беше открит в Софийското самолетно пристанище. Така че нека му подарим самолетното поле. Има Гербаджии, които се хвалят, че Борисов проправя пътищата и ремонтира някои магистрали. Въпреки че тези пътища изглеждат добре от разстояние, имаме най-високите инциденти на население и най-високата смъртност в европейските страни. Това е знак, че пътищата се правят без изчисления. Преди две години, 20 граждани загинаха при катастрофа на пътя за град София – град Своге. Случаят с инцидента започна. Документите в съдебната преписка съдържат следната информация.

На Агенцията за магистралите беше съобщено, че при изграждането на пътя са използвани некачествени материали, пясък вместо чакъл и различни марки асфалт, но управителят на агенцията запази известията и докладва, че е спестил 64 хиляди лева.

В крайна сметка на некачествения път има 20 трупа !!!

Преди изборите през 2009 г. А. Доган каза „Раздавам парите от Европейския съюз“ на предизборната среща в село Корница в Юкари Кума (Благоевград). Как е възможно парите, изпращани от ЕС на българския народ за бизнес, за помощ, за борба с безработицата, за възкресяване на срината ни държава, да бъдат оставени в ръцете на човек, който да краде колкото иска, това е един от проблемите на нашата система за управление, който трябва да бъде разрешен. Така стана ясно откъде идват дворецът “Витоша” и Русенец – “морско имение”, нощи с уиски, яхтови изкушения и живот с охрани.  За какво трябва да мислим за хората. За тази работа Борисов остави зад гърба си А. Доган. Въпреки че никой не пита за източника на милионите евро, които „дамите“ изтеглиха и излязоха от спалнята, след като го приспаха, онези, които искат оставката му, „последната спирка на този обир няма да бъде имението, което са купили в Испания, а отделението на затвора!“ те казват.

Хората настояват, че законите обвързват премиера.

Има такива, които наричат ​​българското общество неконтролирано общество. Ние не сме съгласни. Българската общност стартира през 20 век с много сериозни протести през 21 век. През майското въстание на 1989 г. турците, в края на бунта през декември 1989 г., всички наши мюсюлмани отхвърлиха тоталитарния комунистически ред и отвориха вратата за промени. 1991 г. турски депутати не подписаха и ратифицираха 4-та конституция, която е продължение на разширяването на тоталитаризма. Това беше реакция срещу политическата система, която не искаше да премахне тоталитарния му труп. Съпротивата на селяните продължи тясно да гарантира, че производството на тютюн, което е нашият поминък, продължава с помощта на Европейския съюз и държавата. През 1994 г. съпротивата на родителите на 114 хиляди ученици от началните и средните училища „Искаме децата ни да четат турски“ не е спряла и днес, тъй като проблемът с преподаването на задължителни уроци по турски език в държавните училища не е решен. Логиката е да дадете 3 200 000 000 (три милиарда двеста милиона) лева като джобни пари на премиера Борисов за една година и дори „можете да използвате колкото искате от държавния бюджет, да вземете колкото искате и да харчите колкото искате, можете да създадете лагери за проститутки и т.н.“ съдена и прокълната по софийските улици и площади. Събранието не отразява волята на нашите хора.

Съществуват и следните изгледи, изложени в дискусиите за развитието:

Премиерът Б. Борисов не е човек, който отваря, купува, чете книги. Така че, ако му поискате пари за библиотека и читалища, той няма да го направи. Този човек не е с книга.

Премиерът Б. Борисов не е човек, който ходи на кино, театър, концерт или опера. Така че, ако бъде помолен да плати за ремонта на дома на културата, театралните зали и кинозалите, обучението на художници и художествените дейности в домовете на народната култура, той няма да даде пари.

Премиерът Б. Борисов е човек, който не говори чужд език. Ако го помолим да отвори езикови курсове за изучаване на езиците на съседните страни, той няма да го приеме. Той казва, че тази работа е трудна, обявява македонския език за български и приключва събитието. Няма да можем да си вземем пари от него, ако искахме да организираме пътувания за деца, да пътуват в чужбина,  да видят света и да им се отворят очите и мозъка. Ако кажем, че ще раздаваме книги с приказки на децата на техния майчин език, това работа няма да стане. Човека никога не иска някой друг да знае нещо, което той не знае.

Родните села се превърнаха в игрища с топки. Овце агнета, крави пасат, магарета и мулета мачкат в тях. Нашият министър-председател обича футбола. Част от парите се изливат и в първенството на отбора “Бистрица”, който той представлява и участва в тренировките. Трансфери на играчи, подкупи на съдии, облеклата на отбора, луксозни представителски живот и развлекателните вечери се покриват от „бюджета“ на нашия министър-председател.

Разбира се, има проблем като този.

През следващата година, ако нещата излязат от строя и в държавния бюджет се съберат повече приходи от очакваното, какво бихте казали, ако тези пари можеха да бъдат изразходвани само по решение на националното събрание. Няма такъв закон от нашия парламент. Питате защо? Защото парламентът ще трябва да се събира отново и отново, за да насочва излишните пари и да изготвя и приема закони и да проверява изпълнението им. Няма да стане. Затова не вярвам, че законите с номерата 109 и 110 ще се променят. “Докато вали в градината на съседа, достатъчно е влагата за нас!” тази логика определи не само нашето настояще, но и нашето бъдеще. Също така, честото събрания на депутатите и отварянето на теми като образование, здравеопазване, култура сред различни теми, с изключение на асфалта и пътните работи, тогава нещата могат да се умножат.

Следващата мисъл е изложена за дискусия.

След падането на правителството трябва ли да бъдат наказани престъпниците от 10-годишния грабеж или щетите да бъдат затворени и „старата баня да продължи стария каменен път“?

Поискането на сметка е огромна рана в историята на България.

Той беше катастрофално убит през 1923 г., когато проведе референдум по този въпрос през 1918 г. и започна да практикува наказване на престъпници от национално бедствие.

Между 1944 и 1946 г. 25 хиляди от онези, които са участвали във фашистката практика през царския период, са унищожени, докато голям брой престъпници са задържани и пуснати на работа в концлагери. Екзекуцията се основава на решението на “Народния съд”.

След 1990 г. престъпниците от комунистическия тоталитаризъм, тези, които преследваха хората, тези, които смениха имената си, които опитаха геноцид срещу български мюсюлмани, мъчители, убийци и тези, които използваха идеологически и психологически натиск и терор, не бяха преследвани и арестувани. Подобна разпоредба не е включена в Конституцията от 1990 г. Дори и ако имаше такъв закон то пак нямаше да бъде приложимо. Убийците бяха съветските хора. Дори косъм нямаше да увреди. Не знам, осъзнавате ли, броят на руските агенти в България е намалял до 250, този спад е провокиращ мисълта. Какво може да се направи с 250 агента. 5 автобуса хора … От 1990 г. прокуратурата предотвратява делото на убийците и създава трудности. През последните 30 години никой не е осъждан за политически престъпления. Гражданите, търсещи справедливост и права, са отведени в чужбина, принудени да напуснат страната. Тази несправедливост беше приложена предимно срещу лидерите на националните малцинства.

Известно е, че резултатите от последните 30 години са преди всичко подкуп, кражба, грабване, измами,произволни практики, корупция в търгове и измамен бизнес. Едно от най-фрапиращите престъпления беше, че последното правителство на Борисов даде на Ахмет Доган 46 000 000 (четиридесет и шест) милиона лева, които той събра на сметките за ток, с мотива, че ги събираме за „студен резерв“. Омразата на хората се увеличи много. Въпреки всичко това предложението за създаване на „народен съд“ и престъпниците да се съдят не беше посрещнато с очакваната суровост. Чувството за справедливост у хората се изпари.

Отношение на интелектуалците.

Тези, които посещават София, се притесняват, че нашият капитал ще се стопи и може да се обърнем към редиците на работническата класа, държавните служители или занаятчиите, за да си изкарваме прехраната, средните – дребни печалбари – заели за обучение в западните страни, не биха могли да се върнат в университета заради “Covid-19” и да останат в България, онези, които се страхуват, че няма да могат да плащат вноските си и че животът им ще бъде силно нарушен, са младежите сред 180-те хиляди души, останалите, през последните месеци по различни причини, младите хора са безделни младежи и съзнателни младежи с националистически дух, струпани от крайните десни и леви.

Разбира се, исканията на тълпата, която се увеличи до 140 хиляди веднъж или два пъти и дори достигна 200 хиляди наведнъж, бяха отправени с мотото “оставката на министър-председателя, правителството и парламента”. Оставката на Гешев и оставката и разпускането на Генералната прокуратура и Върховния съд оказаха голямо влияние. Оставките не се подкрепят от партията, а от възрастните граждани на гражданското общество

Група от 123 души, които бяха разпалени от събитията, но трепереха от страх да не им се случи  нещо и се представиха като български интелектуалци, издадоха съвместна декларация със съвместното изявление на премиера Борисов, генералния прокурор Гешев, председателя на парламента Караянчева, председателя на Парламентарната културна комисия ГЕРБ заместник Рашидов и председателя на Националната телевизия НТВ Кушлуков. те искаха оставката му. Този списък се увеличи до 400 души през последните 2 дни. Очаква се да се удължи.

След като искам да заявя това. Учебникът за висша математика, като например в България, е публикуван в Московския университет през 1956 г. и продължава да се преподава непроменено, ако преследването на комунизма и тоталитаризма все още не може да бъде обяснено в книгите по история, ако е така Първият философски речник, който отваря философските концепции, прочетени във Философския факултет, е публикуван през 2019 г. и мислителите на 20-ти век се появяват в Западна Европа. Не можем да говорим за съвременни мислители, ако основните им произведения все още не са преведени. Нашите мислители са мислители на течaщата река. Дори и да са мислители, къде е социалната маса, която ще ги отведе до парламента и министерствата?

Не мога да кажа, че у нас има интелектуалци. Ще излъжа, ако кажа. Ако можехме да бъдем просветлени, като премахнем вратовръзката и вместо това завържем шал !!!

Не е нужно да изтъквам, че художниците и продавачите на билети в театралните кабини не са мислители.

Подписалите тази декларация не споменаха в своята декларация за това как нашето минало, което ще бъде премахнато от мръсното и кърваво блато, ще бъде пренесено в бъдещето.

Те се възприемат като изядени след оставки.

Türkçeden Bulgarcaya Çeviren: Emre Karataş

Reklamlar