Турци поднесоха цветя на българите в Истанбул в отговор на скандала пред джамията в София по време на петъчната молитва на 20 май.

“Проклинаме провокацията в софийската джамия. Уважаваме българското Църковно настоятелство в Истанбул”, се казва в декларацията на Дружеството на българските изселници в Истанбул, “Бултюрк”, която бе

публикувана вчера вечерта. В декларацията си дружеството изрично подчертава, че да нападаш хора по време на молитва е в абсолютно противоречие с международните норми за човешките права. Действията на атакистите са ксенофобски, националистически и антирелигиозни. Те ескалират в етническа омраза и заплашва етническия мир в България, заявяват от “Бултюрк”.

За да покажат стремежа си към мирно съвместно съжителство между турци и българи, вчера, след вечерната служба, активисти на дружество “Бултюрк” посетиха българската църква “Свети Стефан” в Истанбул и поднесоха цветя на християните в знак на толерантност към българското малцинство в космополитния град. Поканени бяха и турски медии, за да отразят подобаващо събитието.

Дружество “Бултюрк” бе създадено през 2003 година с официалната цел да подпомага културното и икономическо сътрудничество между мюсюлманите в България и българските изселници в Турция. През месец юли миналата

година обаче, организацията стана скандално известна, когато със собствената си

фондация “Бултюрк” проведе провокативна (според партия „Атака”) анкета

сред 9 000 турци в България и 4 000 изселници в Турция. Резултатите от анкетата

тогава сочеха, че 80% от анкетираните желаят да бъдат сменени имената на

населени места, местности, реки и планини с турско-арабски названия от времето

на Отоманската империя и 90% от тях желаят в България да има 24-часово

излъчване на ТВ програма на турски език. Волен Сидеров тогава сезира ДАНС за тази анкета, като заяви, че “Бултюрк” е заплаха за националната сигурност и обвини държавата в безхаберие. От външно министерство тогава заявиха, че нямат отношение към социологически изследвания, както на български, така и на чуждестранни юридически обекти.

Според информация в интернет, лидер на “Бултютрк” е професорът по ортопедия в частната болница “Чапа” Хаяти Дурмаз. За него се знае, че е изселник от Шуменско, но не говори български.

 

Евелина Милева, E79 news

Снимка: автора

Автор: Евелина Милева, E79 News

 

http://www.e-79.com/news-37894.html

Reklamlar