Туристка, която си изгорила жестоко краката в горещия гьол в местността Рупите, поиска обезщетение за над 100 000 лв. от Басейнова дирекция „Западнобеломорски регион” и РЗИ- Благоевград, информира в. “Струма”.

Image_2159525_126Ирина Грозева обвинява директорите на двете държавни институции в бездействие, тъй като не са изградени санитарно-охранителни зони и не е ограничено вредното въздействие на топлите минерални води в местността Кожух върху здравето на гражданите. Преди време тя посетила със своя приятелка храма “Света Петка” и комплекса, поддържан в памет на пророчицата Ванга. Двете забелязали, че във водата има хора, и решили и те да се натопят в един от изворите, след като разбрали, че е минерален и помага за лечение на различни заболявания. Избрали най-близкото до басейна “езерце”, в което нямало хора.

Ирина Грозева се подхлъзнала и цопнала с двата крака в горещия извор. Получила силни изгаряния и е откарана в петричката болница, след което е транспортирана и настанена за лечение в УМБАЛСМ “Пирогов”, където била оперирана, тъй като имала изгаряния на стъпалата, бедрата и двете китки.

При оперативното лечение е извършено изрязване на увредени тъкани на двата долни крайника и поставяне на изкуствена пластика на краката. Обезобразяването на долните крайници било за година и половина, но благодарение на адекватното лечение не е променен съществено изгледът на крайниците. Пострадалата жена твърди, че докато е лекувана с лидол, той причинил отоци по тялото, обриви и косопад.

Заради претърпените болки и страдания и имуществени вреди тя завела дело в Административен сьд – Благоевград по Закона за отговорността на държавата срещу Басейнова дирекция и РЗИ, като настоява да й платят солидарно обезщетение от 105 922 лв.

В хода на процеса са допуснати съдебно медицинска и съдебно-техническа експертизи. Вещото лице е категорично, че Ирина Грозева действително е претърпяла силни болки и страдания, лечението е било продължително с различни лекарства. От заключението на съдебната хидротехническа експертиза се установява, че температурата на минералните води в Рупите е 75° С, за което имало поставена табела в очукан вид с предупредителен знак “Внимание – пази се от горещата вода!”.

Проверката показала, че около сондажите има изградени зони за охрана. Минерална вода от изворите се подавала на оранжерии, църквата “Св. Петка” и на изградената в близост минерална баня. Сондажът, където паднала Ирина Грозева бил каптиран с изградена около самата бетонна постройка, като една част от водата се отвеждала към минералната баня, а друга се разливала свободно и от нея се оформят гьолове, които се ползват без заплащане.

При огледа на място експертът установил, че отклоненията от основният разлив, в който водата е много гореща, ги правят хората, които сами регулират температурата на водата, в която се потапят. Изпаренията от високата температура се виждали от разстояние, а при приближаване към водата се усещал и топъл полъх.

По случая е разпитан и петрички полицай, който отговаря за района на Рупите. Той заявил, че около извора има охранителна зона, както и че не е чул за други случаи на изгаряния.

След анализа за събраните доказателства административният съдия Илонка Рашкова приема, че действително туристката Ирина Грозева е претърпяла силни болки и страдания от причиненото изгаряне и това й е струвало разходи за лечение. Съдията обаче не счита, че тези вреди са в резултат от бездействието на двете държавни институции, срещу които са претенциите на пострадалата, и отхвърля иска. Ирина Грозева може да се жали пред ВАС.

Reklamlar