Назначенията в сферите „правосъдие” и „сигурност” и ефективността на комисията за конфликт на интереси са били сред темите на представения в Брюксел устен доклад на Европейската комисия за България, предаде БНР.

Image_2158396_126Други въпроси са били свързани с дейността на Висшия съдебен съвет и главния прокурор, реформата в МВР, отнемането на незаконно придобито имущество, антикорупционната стратегия и службата БОРКОР.

От Европейската комисия отказаха подробности за обсъжданите теми, както и информация какви позиции са били изразени от екпертите от страните-членки в рамките на работната група.

В изявление говорителят на Комисията Марк Грей подчерта: “Това е рутинна процедура, която комисията предприема на всеки шест месеца. Това е не мини-доклад или междинен доклад. Процедурата не включваше разпространяване на някакви документи, и направената от Комисията устна презентация не съдържаше никакви политически оценки или препоръки.

За България комисията представи на страните-членки информация за развитието на съдебната реформа и конкретно – за нейната независимост и отчетност. Представихме сведения и за борбата с организираната престърност и корупцията, като отново искам да подчертая, че не сме коментирали политическата ситуация в България.”

Reklamlar