Шюкрю АХМЕДОВ интервю с Рафет Улутюрк – Председател на изселническата организация БУЛТЮРК в Истанбул / Турция.

 

За българското общество 2021 е година на избори. Смяната на парламента и преизбирането на президента са на дневен ред.

Изборите на управленски и държавни органи е нещо с ценностна стойност, предимно за близкото ни бъдеще. Чувам, че предстоящите парламентарни избори, определени за сега да се проведат на 4-ти април, ще положат основите на някакви дълбоки промени в нашето общество. Въпреки, лятно-есенните протестни акции миналата година по площадите на големите градове с искане за оставка и промени във властта, смятам че натрупаната през последните 10 години мощ на управляващата политическа върхушка успя да ги отблъсне и да се справи с тях, като ги раздроби на формации по интереси. Разбира се в тази дейност Ковид-19 помогна на властта.

Българското национално ядро е изтощено от антифашизъм, антикомунизъм, Русо фобия и Русофилство, а от също анти-империализъм, анти-Ислямизъм и др. изми, в крайна сметка от тези боричкания на ръка нямаме нищо.

Днес ние сме половин България, половин общество, а също като общност сме с половин бъдеще. Вече е безспорно, че политическата власт не може да обедини нацията и народа, не предлага общо приета алтернатива. Вече 30 години политическата класа не успя да демонтира омразата, да отрече наследството на тоталитаризма и да го заклейми. Не можа да се създаде и да укрепне такава политическа сила, която да даде очакваната нова енергия на обществото. В страната ни господства непрескуемостта, анархия на мисълта, която не може да се направлява, защото национализма граничи с фашизма.

Не ми е удобно даже да пиша. Ние сме или на последно или на първо място по много показател. Няма европейска държава, на която половината от гражданите да са в чужбина и те да не могат да участват в изборния процес, защото не им се осигуряват условия за това. На нашите управляващи нищо не им харесва. Условията за участие в националните избори в чужбина за всички чужденци са еднакви. В Германия турските гласоподаватели гласуват 15 дни на парламентарни и президентски избори. По консулства, търговски представителства и гранични пунктове в този двуседмичен период урните са отворени 24 часа. Достига се де 74 % участие.

Освен това гражданите на другите европейски страни, които гласуват в чужбина имат право да избират свой представител /депутат/, който ги представя в националния парламент. Изключение правим само ние. Нашите гласове от 30 години обслужват интересите на българските политически партии на статуквото, обслужващи интересите на олигархията.

През 2009-та година урните в Турция са намалени от 139 на 35. За откриване на нови бяха поставени редица условия. Ние пред всеки пореден избор и да ги изпълним отношението на политическа власт към проблема винаги е било пасивно. А броя на сънародниците ни с двойно гражданство с право на глас са вече от 800 хиляди. И това е демокрация за тях.

Изселническото дружество БУЛТЮРК  беше първата лястовичка с искане за гласуване по пощата. Вече след 10 години в условията на обща карантина и редица ограничения, предизвикани от пандемията този въпрос стана национален. На срещите на държавното ръководство на България в лицето на Президента Румен Радев с извън парламентарните и парламентарни политически сили в президентството и по време на неговата видео конференцията с представителите на българите в чужбина, в това число и в Р. Турция почти всички, поискаха гласуване по пощата или електронно гласуване. Втвърди се впечатлението, че българската държава нe е в час с повдигнатите въпроси.

Според мен като Председател на едно от най-големите и дейни изселнически дружества в Турция, с над милион български граждани с двойно гражданство в София трябва да се създаде Министерство на Българските граждани в чужбина с отдели за всяка една страна. През 2021 г. обезлюдяването на страната, демографския проблем, осигуряване на право на глас на всеки гражданин и в чужбина  в условията на пандемия се явяват като главни проблеми, които директно влияят на българската демокрация. Именно и по тази причина в българския парламент трябва да има депутати избрани с гласовете от чужбина, които да са наясно с проблемите на своите избиратели и да са в тесен контакт с тях. Иначе тенденцията на отчуждаване на Българските граждани в чужбина от родните проблеми ще се задълбочава. Господа трябва да спасите България а не партиите, ако продължавате по същия път утре няма да остане България като държава.

От проведените предизборни срещи на политическия елит на България в президентството се открои и една друга истина, че не е възможно да се конструира предизборно съгласие за осъществяване на общо национални цели и някаква обединяваща програма. Някои от присъстващите поставиха предварително под въпрос легитимността на парламентарните избори насрочени на 4 април по две причини:

Първо не само защото не е възможно с тази предварителна подготовка и при добро желание в тях да участват повече от 5 – 10 % от българските граждани с право на глас, намиращи се в чужбина, а също и по още една друга важна причина. А тя е съществуването на 585 482 мъртви души в изборните списъци, подготвени от Централната избирателна комисия. Този въпрос бе повдигнат дълбоко аргументирано и от делегацията на Политическа партия „Атака“ на срещата с президента Радев. По националната статистика в предстоящите избори с право на глас са общо 5 636 237 граждани, а по списъците на ЦИК техният брой е 6 221 729 души. На изборите през 2017 година техният брой (мъртвите души) беше 650 000, а на местните избори през Октомври 2019 година 450 000 души.

Пред тези избори не се предвиждат пред изборни митинги на открито или масови срещи по закрити помещения. Цялата пропаганда вече започна по радиото, телевизията и по социалните мрежи. В тази надпревара за манипулиране на избирателите винаги побеждават онези, на които пачките им са по дебели. У нас има претендиращи за монопол над малцинствените гласове, но няма опекуни за реализирането на равноправна държавна политика и в техен интерес.

В тези условия е трудно имащите право на глас в чужбина и които по закон са длъжни да отидат до урната, да имат определящо влияние върху крайния изборен резултат. Днешните обективни условия изхвърлят 90 % от тях извън политическата система на България за следващите 4 години.

Аз не мога да си позволя да призова моите съграждани да гласуват за листата одобрена от Ахмет Доган. Защото кадрите изредени в нея обслужват българския застой, интересите на мафията и олигархията, на фашистко комунистическото тоталитарно минало на България – най-бедната, невежа страна в Европа.

Няма да призова да се гласува и за ПП „Да България“ и лидера й Христо Христов, който също като онези, които ни забраняват майчиния езика, религията, културата, най елементарните човешки права да гласуваме свободно, равноправно и достойно за да избираме представителите си за депутати, той завидя на сърдечния поздрав на нашия президент Реджеп Таййиб Ердоган. Неговата кауза е Правната реформа, но той не може да изкове матрицата на нашия бъдеш морал, без да благослови волята на нашия създател и да уважи благопожеланията на общонародния турски вожд.

Няма да призова да се гласува и за листата на ПП „Ден“ предизборно основана от бившия Министър на земеделието Мехмет Дикме, без да видя листата на  издигнати за кандидат депутати. Стана на мода отлепилите се от ДПС Министри, Председатели, Зам. Председатели и депутати и тн., и още някои други личности с особени заслуги към Държавна сигурност (ДС и ДАНС) и българската национална доктрина да създават нови и нови политически партии или движения. Даже някои от тях като Гюнер Тахир получиха солидна помощ от държавата за да се организират. Ние ги призоваваме първо всички да се кандидатстват мажоритарно от родните си места за да видим колко струват и как ги възприема избирателя. Всеки поне от собственото си село да може да вземе 51% от гласовете за да се бори за лидерство. Според нас, всички те първо да сложат ръка на сърцето си и да благодарят на Ахмет Доган, че им подаде ръка, защото иначе все още щяха да останат на село или да са в чужбина. Новия път или реформите могат да се направят само от тези които са излезли извън България те могат да донесат демокрацията в България.

Приветствието на Председателя на Партията на Справедливостта и развитието на Р. Турция Г-н Реджеп Таййиб Ердоган към Турците в България по видео конферентната връзка на 10 декември миналата год. не трябва да се приема като призив за гласуване на определена българска политическа партия. Ние трябва да сме единни в стремежа си да обновим България. Днес сме разединени по много причини. Ще защитим само онези, които обявят програмна позиция, която защитава интересите и на намиращите се в чужбина наши съграждани и националните малцинства в нашата страна.

Рафет Улутюрк

Председател на   БУЛТЮРК

Alıntı: https://ekip7.bg/2021/02/06/rafet-ulutyurk-kadrite-na-dogan-obsluzhvat-interesite-na-mafiyata-i-oligarhiyata/

Bir Rafet Ulutürk ve yazı görseli olabilir

Reklamlar