Интервю Георги КУЛОВ с Рафет УЛУТЮРК – Председател на БУЛТЮРК Истанбул

32 Избирателни района в Европа и

33 Избирателни района в Р. Турция

Основният въпрос, който ще се реши на 4-ти април в България е къде и кой ще определи бъдещето на страната! Консултациите и предизборните нагласи през януари 2021 г. показаха, че центърът на българската политическа тежест се е преместила в чужбина. На предстоящите избори Българските Турци ще бъдат най-активната част на обществото.  За избори се говори отдавна. Но изборния котел вече ври в Шумен и Бурса. Основните ценности, за които се бориха младите и образовани хора м.г. някак си загубиха част от стойността си през зимата, но вече се възстановяват. Има постоянни величини като оставки, реформи, справедливост, честност, равноправие и свобода, за които си струва поне да се гласува и то на всяка цена. И по тези и други въпроси говорих с председателя БУЛТЮРК – най-активната изселническа организация в Истанбул г-н Рафет Улутюрк. Той и другите членове на дружеството следят от близо политическите процеси и в двете страни и постоянно информират изселниците чрез собствена информационна мрежа на български и турски език.

 

Въпрос: Г-н Улутюрк има ли вече изборна нагласа в Турция?

Рафет Улутюрк: Появи се полъх, но предстоящите парламентарни избори в България няма да са като предишните. Има нова нагласа и сред сънародниците ми, усещането е, че сме в началото на дълго очакваните промени. Трябва да спасим демокрацията преди да я задуши тоталитарната нагласа. Всички искат да победи честността. Те дочуват, че хората на ГЕРБ и ДПС започнаха срещите си по горски и ловни стопанства, че се провеждат тайни срещи между лидерската двойка Корнелия Нинова и Бойко Борисов, тези хабери будят  съмнение за честността на вота у хората. Който се среща тайно значи се плаши от хората и хората няма да гласуват за тези партии.

 

Въпрос: Според вас, коя е политическата сила, която ще се ангажира с промяната?

Рафет Улутюрк:  В момента най мощни са троловете. Те действат денонощно, натискат умния да отстъпи. На тези избори руската и американска манипулативна пропаганда се надпреварват за ума на всеки един с право на глас. Умния винаги е бил народа. Българския народ е умен в колективните си решения. Това наблюдавахме в промяната на отношението му към власт имащите през 90-те години, първо към СДС, в  отлюспването на Иван Костов и партията му от властта, в отстраняването на НДСВ и редица лидери от политическия живот, които преминаха границите на търпимостта в обществото. Сега властта прекали с корупцията, далаверите и потъпка мечтата за справедливост.  Народа не може да го излъжеш. Силата, за която питате, която ще се ангажира с промените и ще бъде двигател на новия порив се появи като нетърпимост към натрупано отчуждение, безочие и наглост. Правителството не си взе поуки от корупционните практики, от катастрофата  в Своге, от положението на пътя към Рилски манастир, от пропадането на Софийското метро. Не спря  практиката да се разпределят и усвоят фондовете на не започнати проекти. Борисова България заприлича на СССР по времето на Брежнев.  Когато в Сибир по документи бяха „изградени“ стотици промишлени гиганти. Аз лично, най много съм впечатлен от дейността на надзорника към пътно строителство, академик, писател Антон Дончев, автор на проклетата книга „Време разделно“. Хората, които изложиха България с „насилственото преименуване на Мщслщманите“ преди 50 години пред целия свят, продължават да я грабят. Народното възмущение се превърна в гняв, тя е силата, която ще промени България.

 

Въпрос:  Вие смятате, че изборите на 4-ти април т.г. ще бъдат някаква нова критическа точка за страната, така ли?

Рафет Улутюрк: Може би не точно на 4-ти април, но обновителните процеси, които започнаха миналата година с протестните шествия, ще продължат да набират енергия в други форми през настоящата. Конкретната форма на обществения напън за промени ще са зависими и вплетени един в друг  през годината.  Расте страхът преди всичко от епидемичния фактор и от изтъканата с недоверие масирана денонощна пропаганда за въображаеми пълзящи или лавинообразни бедствия, кризи, пандемии, бедност, безработица  и др. И за способностите и майсторлъка на Борисов и ГЕРБ да се справят с всички проблеми.  Има опасност лъжливите и подвеждащи  информации да предизвикат обществен хаос. Чуваме за колективни реакции, групов отказ от ваксиниране по училища и др. интелектуални среди. Не може след 50 години говорене срещу Запада,  антиимпериалистическа, анти-американска пропаганда да искаме от гражданите да мислят положително, доверчиво за химерата и да са спокойни. Доверието и недоверието са паралелни процеси, както стагнацията и прогреса, порив за промени има повсеместно. Обществената енергията я има, младото поколение иска да поеме национална отговорност. През 2020 г. шансът се изплъзна. Сега до април трите кризи – финансовата, икономическата и корона кризата ще ни притиснат още повече до Стената на плача. В момента нямаме изход.

Въпрос: Как е в Турция?

Рафет Улутюрк: Тук рестрикциите продължават. Събота и неделя сме у дома. При строг контрол започна класното обучение, маската и разстоянието са задължителни, въвеждат се нови изисквания с градския транспорт, възрастните нам 65 години не могат да го ползват. А от друга страна имаме вече празни корона отделения по болниците, рязко намаля броя на умрелите. Приключи с ваксинирането на  медицинския персонал, сега ваксинират по домовете възрастните над 85 години. Получихме още 10 милиона китайски ваксини. Ваксинирането в Турция е безплатно и се провежда по програма, одобрена от Министерството на Здравеопазването. Очаква се към 15 февруари ограниченията да отслабнат.

 

Въпрос: Какви са коментарите по кризите?

Рафет Улутюрк: Истанбул е морски град. Хората са чувствителни, дисциплинирани и предпазливи по отношение на вирусите. Прилагането на 14 дневен карантинен режим на екипажи  на кораби пристигащи от чужбина в Истанбул е традиция от 16-ти век, сега това се разшири и се прилага и по летища и граници, но не стресира никого. Коментарите за пандемията са от глобален характер. Турския морал предполага подчинение на властта.

Констатира се, че светът днес е по стреснат от световната криза през 1934 година, защото няма спасителен пояс даже за Америка. Виждаме как страда Англия, Германия, Франция и др. страни с огромно население и възможности. Голямата гриза на 20-ти век беше икономическа и финансова, а сега е и здравна. Подложено е на съмнение  унаследената от нашето поколение обществена и държавна система на 20- век, всички структури на властта. Може би трябва да се търси нова форма на държавно управление. Потресаващ е факта, че 30 % от жителите на САЩ – 100 милиона души – нямат здравна осигуровка и държавата не се намесва.   През 1934 г. Америка успя да излезе от финансовата криза благодарение на Япония.  Тогава тя й се притече на помощ с 3 кораба злато и я спаси от финансов крах.  А сега след Доналд Трумп и Джон Байдън взе кирката и дълбае по Федералния резерв. Стоковите и финансови борци предлагат само въображаеми ценности. Пандемията обхвана планетата. От 200 държави, в 150 хората не са чули за корона ваксина. Проблема е тежък. От 200 държави, в 150 хората не са чули за корона ваксина. Проблема е тежък. Короната ще унищожи повечето държави, България не трябва да бъде сред тях изборите ще определят това.

 

Въпрос: Да се върнем към нашите избори. Зам. Председателя на парламента В. Симеонов, в коментар по ТВ Европа съобщи, че в Турция може би ще се гласува само в дипломатическите мисии. Чухте ли за това?

Рафет Улутюрк:  Да информирани сме. Както ГЕРБ така и „патриотите“ се страхуват от гласовете на българската диаспора. Българските истински патриоти, родолюбци, които днес са в  чужбина и няма да могат да гласуват и на 4-ти април, защото за тях не могат да се осигурят даже урни, но те скоро ще отвърнат на удара. Ние, гурбетчиите вече сме над 3 милиона български граждани. За първи път в историята на България, във връзка с предстоящите избори представителите на цялата диаспора от Канада, САЩ, Лондон, Берлин, Турция до Австралия с видео конферентна връзка бяхме в кабинета на президента Радев с едни и същи искания и предложения: гласуване по пощата или интернет, честни избори. В този двубой българската диаспора в Турция е най-организирана и идейно закалена. И сега при възможно най-жестоки забрани урните в Турция са повече отколкото в Европейския съюз. Ако трябва  с 2-3  хиляди автобуса ще се прехвърлим в изборния ден в България и пак ще участваме в напъните за демократизиране на Родината ни.

Като отговор на пророчеството на Симеонов искам да кажа следното:

Надяваме се, че през февруари ще се промени обстановка в Турция. Забраната за излизане на улицата събота и неделя ще се дигне. Надяваме се също да се приемат предложенията направени миналата седмица от г-жа Мая Маноло за поправки по изборния закон да се приемат и броя на изборните секции в Турция да станат от 35 на 135 както беше до 2009 година. По този въпрос – за броя на изборните секции, ние гласоподавателите в Турция сме в една категория  с Българите в Англия. След брекзид броя на техните урни също е намален, в смисъл граждански им права като избиратели също са окастрени.  Гражданската платформа „Изправи се. БГ“ на Мая Манолова, подкрепена от мощната антиправителствена изборна коалиция, представи много важен законопроект и поиска въвеждане на изборен район „Чужбина“. По този повод тя проведе в гр. Шумен пресконференция и настоя за създаване на условия за разкриване на повече избирателни секции в чужбина. Със законопроект се предлага при избора на народни представители да се създаде 32-ри многомандатен избирателен район в чужбина за да може избирателите там да гласуват с кандидатски листи и с преференции, не само за партии и коалиции.

Ако г-жа Манолова успее и ни узакони тези граждански  права, тя ще бъде възнаградена с пълни урни в знак на благодарност.  България е единствената европейска страна, която не признава на гражданите си с двойно гражданство да изпращат свои достойни представители в Софийския парламент. Та, това за което мечтае  В. Симеонов е непостижимо. Няма да може  този път да малтретира и възрастните Туркини на КПП „Капитан Андрево.“ Ние ще успеем. Вече не сме сами. Съдбата ни обедини. Имаме обща цел – мирно демократизиране на българското общество. До вчера в България никой не говореше за гласуване по пощата или за електронно гласуване, сега след срещите при Президента Р. Радев по тези въпроси има национален консенсус между опозицията и световната българска диаспора, основна сила на която сме ние. Времето ще покаже, кой е прав кой не. Симеонов е глашатай на анти Турските троли и да се готви за извън парламентарните окопи. Думите ми се отнасят и за другите „патриоти“, които нанесоха огромни вреди на българската вътрешна и външна политика и на международния авторитет на Родината ни,  през последните години.

 

Въпрос: Има ли вероятност сънародниците ни в Турция и в Северно Кипърската Република  да гласуват за БСП след 3 месеца?

Рафет УЛУТЮРК: Категорично не! Заедно с угасването на  Преходния период, трябваше да се приключи и с партиите на тоталитарната номенклатура и особено с българската националистическа фашистка вилна, която е вредна за страната ни, а и за демокрацията. Има 2 партии на статуквото – БСП и ДПС. Те  са политически партии с маски. БСП от 1890 г. до сега я сменя повече от 10 пъти. Ражда се като авангард на трудовите маси а сега е леговище на олигархите.  Тя не е маска срещу корана вирус, а политическа маска криеща тоталитарната същност на ръководителите на тези два политически субекта и техния тоталитарно Руски характер. Тези две партии  са последните крепости на Руското господство над нашия суверенитет и независимост. Обслужват инженерни проекти на Москова за балсамиране на българския комунистическия тоталитарен труп. Още тази година, по скоро пред  Президентските избори, БСП ще люспи  от себе си г-жа К. Нинова, а след това и самата партия ще се саморазпусне. В ръководството й са милионери – мозъчни тумори. Само единия да гръмне ще отрови всички. Вече се оформят нови популистки формирования, които ще я заместят. А Движението за Права и свободи (ДПС) има още два мандата живот. Тя няма да бъде изхвърлена на улицата от българското общество, а от турската общност в България и от милионната маса на изселниците в Турция, която все още е дълбоко ранена и отморя за корено революционно пречистване. Промените този път ще започнат при Българите, защото те осъзнаха по рано от всички други наши етноси, че жестоко са излъгани и безпощадно ограбени от собствената си мафия и олигархия. Софийските протести показаха, че ножът е опрял до кокала и на средния слой. Тя е силата, която ще поведе огромната дънна маса, която днес все още диша благодарение на финансовата помощ на  диаспората. А последната е притисната от пандемията и финансовата криза, която спира и затваря промишлените мощности на ръчния и механичен труд, където те са заети. Надига се обратна вълна. Със света ще се промени и България… Идва нов свят с нови правила.

 

Въпрос: Как си представяте тази промяна, за сега като частична ли? Очаквате ли нещо от новосъздаденото дружество на бившия Земеделски министър Мехмет Дикме?

Рафет УЛУТЮРК: Да започна с г-н Дикме. Смятам, че той прави някакви сметки без кръчмар. Допускам, че иска да обере турските гласове, които през последните 4 години се разочароваха от ГЕРБ и от ДОСТ. Те са около 200 – 240 хиляди. Хората усетиха и разбраха, че са подведени.  Новата ориентация този път е към някоя „не опетнена“ политическа сила. За сега интерес представлява ПП „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. В Лудогорието и Добруджа е активна Мая Манолова.  Онези които участваха в политическите протести през 2020 г. пък се готвят да подават гласа си на „Демократична България.“  За Дикме ще останат около 40-50 хил. гласа и те няма да са му достатъчни за да прескочи 4-те процента. По сериозни промени на турския фронт този път не се очакват. Няма нова политическа платформа. Хората все още не са готови да се върнат масово у дома.  ДПС ще спечели от общата пасивност на българския избирател. Загадка на тези избори ще бъде Слави Трифонов със своето мълчание. Стратезите, които го съветват изглежда готвят капан на ГЕРБ и има вероятност ПП ГЕРБ да бъде изсмукана от мълчанието.  А такива не български формации по дух и замисъл като ВМРО-БНД, НФСБ. АТАКА и Воля ще гледат парламента през крив макарон.

 

Въпрос: Как ще коментирате посещението на Хр. Иванов в Бурса и срещите му с избирателите.

Рафет УЛУТЮРК: Всеки може да посети Турция и да се срещне с  нашите изселници. Те са наранени, но любезни и гостоприемни хора. Но има неща, които не могат да се забравят. Те са ограбени и изгонят от Родината им. Болката им не може да претръпне с едно поколение. През 1997 година такъв рейд до Бурса направи и Иван Костов като министър председател. Говори пред много хиляден митинг на стадион „Алсанджйак“ в Бурса. Целуна ръката на г-жа Хюсние Мустафа, която издържа на всички изтезания, записана е като мъртва в регистъра на лагера на смъртта „Белене“, но успява да излезе жива от  ада. А после знаете какво беше отношението на Костов към малцинствата.

За да гласуват за „Да, България!“ същите тези приветливи хора, ще искат да видят неговата политическа програма. Ще искат да се убедят, че той има намерение да сади по изоставените техни имоти не магарешки тръни а плодови дървета. Ще настояват и за яснота за политическите му отношения със съюзника му в „Демократична България“ Атанас Атанасов, който беше прокурор държавен обвинител по време на кървавите години на „възродителния процес“ в Разград, а после и главен командир на 3 016 агенти-предатели на „ДС“. Хората ще искат да видят, че и той полага венец пред паметника на  загиналите за права и свободи в с. Могиляне „Тюркян чешма“. Всички маски трябва да паднат, за да се отвори новата ни страница на гражданската честност и достойнство.

Ние искаме и се готвим за да я отворим и тази страница. През 1989 година ние откъртихме врата на желязната завеса на Българо – Турската граница и я заменихме с врата „пеперуда“, а сега с неизбежното приемане на Република Турция в Европейския съюз ще махнем и нея. Тогава и нашата идентичност „Български Турчин“ ще пише в личните ни документи с лавни букви.

 

Въпрос:  Не ми казахте за коя политическа формация ще пропагандирате.

Рафет УЛУТЮРК: Ще се застъпваме за тази политическа сила, която ще се застъпва за интересите на Българската диаспора в чужбина. В случай, че парламента уважи искането на г-жа Мая Манолова, ще издигнем кандидати за народни представители от гражданската квота на някоя ПП или ще гласуваме по съвест. Работим в тази посока.

Благодаря ви.

 

Reklamlar