Очаквания за по-висока избирателна активност от изселниците в Турция на вота за народни представители, президент и вице…

Истанбул, 12 ноември /Специално за БТА от Нахиде Дениз/ Предстоящите в неделя, 14 ноември, избори за народни представители, президент и вицепрезидент на България, на които ще гласуват избирателите с българско гражданство в Турция, е водеща тема в обществото и медиите в  Турция е водеща тема в обществото и медиите.

  По данни на ЦИК за вота от Турция са били подадени по електронен път 21.844 заявления за гласуване,предвижда се да бъдат разкрити 126 избирателни секции,повече от предишния вот през юли т.г.,когато бяха 112.

   Най-голям брой ще бъдат избирателните секции в района на Истанбул-38 и Бурса-35,общо 73,повече от половината от всички секции на територията на Турция.

    “Очаквам,че активността на избирателите в района на Истанбул ще бъде в пъти по-висока от предишните избори през юли.Защото за тези избори се направи много по-голяма информираност,ангажираха се институциите по места валийствата,кметствата,медиите.  Моето впечатление е,че този път избирателите много повече проявяват интерес към това за какво ще гласува в неделя,кои са кандидатите,което отдавна не се е случвало”,каза Хюлия Алтън,от международния отдел в община Авджълар,която е компактно населена с изселници от България.

  Според нея ангажирането на официалните институции е много важно,особено в град като Истанбул,който по население е колкото 3 Българии за транспорта на хората в почивния ден,осигуряването на сигурността на избирателите и на секционните служители,за което са необходими и средства.И общините,както на управляващата партия,така и на опозицията са се ангажирали активно.

  Според председателя на изселническото дружество Бултюрк/Дружество за култура и взаимопомощ на българските турци/Рафет Улутюрк вотът за президент и вицепрезидент на България ще доминира в неделя.

 “Изборите в неделя може да бъдат повратна точка за избирателите с българско гражданство в Турция.Наистина провеждането на избори за трети път в рамките на 8 месеца е уморително. Но този път ситуацията е различна- вотът за народни представители се провежда заедно с президентските,което има важно значение. Фактът, че представяното в болшинството от турците в България Движение за права и свободи за пръв път влиза в надпреварата за президентския пост със собствен кандидат е много показателно и това предизвика интерес,вля нова енергия така да се каже в тукашните избиратели .Очаквам,че това ще отведе повече хора пред урните,може три пъти повече от предишните избори през юли т.г.и ще ги консолидира -каза Рафет Улутюрк.

  Сабри Искендер,който е награден с орден за защита на човешките права в България,каза

“Аз от доста време не гласувам за ДПС,понеже имам възражения срещу политиката им.Но харесвам кандидата за президент Мустафа Карадайъ.Намирам го за добре подготвен,с проевропейска визия,харизматичен, контактен,какъвто трябва да бъде съвременният политик.Мого хора,с които разговарях го одобряват,което е  заявка,че в България може нещо да се промени”

“Смятам,че нашият вот в Турция е много важен не само за сънародниците,но и за българския народ.Какво искаме ли.Една по-добре уредена държава,с по-нормални условия и защита на правата на всички граждани,за да не се принуждават младите и от турските,и от българските семейства да отиват на гурбет,да има и министри-турци,“,каза Мелиха Гьочмен,пенсионирана учителка.

В Истанбул,в няколко района за пръв път ще има избирателни секции.Една от тях ще бъде на Бююкада на Принцовите острови.

“На остров Бююкада живеят доста изселници от България.Аз лично досега не гласувах,защото трябваше да пътувам до града/от Бююкада до града се пътува само с кораб-б.а/.Но сега имаме избирателна секция на острова и аз с готовност ще гласувам.Майка ми Гюлбие Кая също ще гласува.А брат ми работи в Англия и ще гласува там.В каймакамството/околийското управление/ бе окачена обява с подробности за гласуването,което е много хубаво и смятам,че ще отзоват много хора,каза Феим Къраатли,изселник от Кърджалийско,който близо 15 години вече живее и работи на остров Бююкада.

По инициатива на сдруженията на изселниците в Турция за вота в неделя се разпращат покани по джиесемите на избирателите с българско гражданство,

обаждат им се по телефона, дават им се указания къде  и как ще гласуват,какви документи е необходимо да носят със себе си.Както и какъв транспорт може да ползват.Това е приом,който се ползва от турските институции.

По данни на изселническите сдружения в Турция има  300-350 х.избиратели.Амбциите им са на вота в неделя да гласуват най-малко 100-150 х.избиратели.В 19 окръга на страната,между които са най-големите метрополии Истанбул,Анкара,Измир,Бурса и Адана ще има избирателни секции.Пак по тяхни данни много изселници са заминали за по родните си места в България,за да упражнят там вота си.

“Смятаме,че се направи много добра подготовка,в координация сме с българските дипломатически служители и турскитя власти,в Турция имаме потенциал за да гласуват най-малко половината от избирателите с българско гражданство,на тази база сме направили и нашата подготовка. Смятаме,че гласовете от Турция ще бъдат важни,а може би и определящи както за броя на  народните представители на отделните партии,така и за президента и вицепрезидента на България”,каза председателят на Дружеството на балканските изселници Балканлълар Олджай Йозгьон.

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС ОТ ТУРСКИТЕ МЕДИИ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ. ДОМИНИРА КАНДИДАТУРАТА НА ЕДИН ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН МУСТАФА КАРАДАЙЪ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ.

 

Отдавна не беше се случвало турските медии да проявяват толкова голям интерес към България,както се случва тези избори.

Интересното е,че на предишни избори се ограничаваха главно в районите с български гласоподаватели и повече опозиционните медии/на основната опозиционна Народнорепубликанска партия-б.а/.

Но този път е различно.В медийната агитация сега много активно участват проправителствените медии,начело с вестниците Сабах,Хюрриет,твканали СННТюрк,НТВ,които на предишни избори агитираха за опозиционни на Движението за права и свободи кандидати за депутати като Лютфи Местан и Касим Дал.

Но сега без изключение се Фокусираха върху кандидатурата на Мустафа Карадайъ,като за пръв път представител на турския етнос в България,който е номиниран за президент.

 

“За пръв път политик турчин/етнически турчин-б.а/ е кандидат за президент на България”. “Историческо събитие“ Хайде на избори “ Всеки един глас в неделя е важен,гласуването е важен политически акт за демократичното представяне на сънародниците турци в България“,”Не забравяйте поуките от миналото и геноцида “/има се предвид асимилационната кампания при режима на Тодор Живков-б.а/,Г-н Карадайъ ще ви направим президент”писаха турските вестници,като призоваха избирателите да гласуват дружни и единн.

В програмите на твканали се включиха с коментари академици,между които има и изселници от България.

Проф.д-р Айше Каяпънар заяви пред НТВ,че кандидатурата на Мустафа Карадайъ има реален,а не символичен смисъл,както за етническите турци,така и за електората на България в Турция.

Проф.д-р Кюршад Зорлу заяви пред Фохтв,че вотът на изселниците в Турция ще бъде пример за активност на турската диаспора в чужбина.

Излъчиха се подробни биографични данни за Карадайъ,за депутатите от турски произход в България, може би за пръв път 82 млн.Турция узна толкова много подробности за България и ситуацията там.

В информациите и коментарите на турските медии като цяло преобладават призивите да се гласува за кандидатите на Движението за права и свободи начело с кандидата за президент Мустафа Карадайъ.

Медиите цитират прогнозите на социологическите анкети,според които Мустафа Карадайъ е на трето мяста след Румен Радев и Анастас Герджиков.

Специално се подчертава вотът да протече в атосфера на единство и съпричастност към каузата на турците в България за активно присъствие в политиката на страната,на министри от турски произход.

В същото време има и доста коментари за правителствената криза в България,поради което се отива за трети път на избори от началото на тази година.Както и че са малко изгледите за политическа стабилност в България.Прогнозират се нови парламентарни избори през идната година.

Към номинацията на Мустафа Карадайъ има интерес и от страна на чуждестранни медии,които са акредитирани в Турция-от Азербайджан, Русия.

Nahide DENİZ

Reklamlar