За първи път в историята на България действащ министър-председател е разследван от чужди служби за пране на пари.

Публикацията на испанското издание “Ел Периодико“, че каталунската полиция и Антикорупционната прокуратура на Испания разследват българския премиер Бойко Борисов във връзка със заговор за „международно пране на пари“ донесе истинска лавина от коментари в България. Повече от тях чисти спекулации, някои дори откровени лъжи.
„Студия Трансмедия“ опита да отсее фактите от спекулациите, както и да направи някои изводи. Започваме с фактите.

За първи път в историята на България действащ министър-председател е разследван от чужди служби за пране на пари. Че Борисов е разследван потвърждават, както „Ел Периодико“, цитирайки свои източници, така и каталунската полиция пред българския в. „Сега“.

Факт № 2
Българските служби са били държани настрани от разследването в Испания. МВР и прокуратурата на България ясно заявиха, че не са имали контакти с каталунската полиция и прокуратура. Това е доста тревожен факт, но ясно показва какво е мнението на чуждите правоохранителни служби към българските им колеги.

Факт № 3
Борислава Йовчева е обитавала въпросната луксозна вила в Барселона, а доходите на нея и семейството й не могат да покрият разноските за такъв живот. Тези изводи са основата на това разследването да премине в стадий на реално събиране на доказателства за пране на пари.

Спекулация № 1
Путин атакува Борисов чрез „Ел Периодико“, който е издание на „сепаратистите“ в Каталуня, които Русия подкрепя.

Звучи смешно, но това е основната опорна точка, която управляващите и присъдружните им медии въртят от два дни. Това е меко казано спекулация, а по-скоро обикновена глупава лъжа. Като се започне с това, че „Ел Периодико“ не е орган на сепаратистите, а по-скоро подкрепя противниците на независима Каталуня.

Спекулация № 2
Борисов няма никаква къща в Испания, само използват случая да го клепят. Към тази опорна точка се присъедини и самият Борисов при единствения си коментар.

Никой никога не е твърдял, че Борисов има къща в Барселона. По тази причина и испанските власти НЕ разследват това. Борисов е разследван като съучастник в схема за пране на пари.

Спекулация № 3
Испания ще арестува Борисов и ще го осъди. Разследването едва е влязло в стадия на реалното събиране на доказателства. Най-вероятно испанската прокуратура ще трябва да поиска помощ от българската при такова разследване. А това означава моментален провал на разследването. Така че най-добре забравете за арест на Борисов.

Основен извод:
Всички материали, с които са работили испанските полицаи и разследващи са същите, с които от повече от година разполага и българската прокуратура. Но за това време разследването в България не е мръднало и с един милиметър. А това е достатъчно да покаже колко несъстоятелна е прокуратурата в борбата с корупцията и престъпленията по високите етажи на властта. Основна критика пред България ит години и водеща причина за отказа да бъде приети в Шенген. Няма никакви причина да очакваме, че в този си състав и при тази структура прокуратурата на България ще започне да работи истински.
Alıntı: https://www.informiran.net/

Reklamlar