Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган са провели днес телефонен разговор по инициатива на турския президент, съобщават от “Дондуков” 2.

Турският президент е призовал за “гъвкавост и разрешение на износа на етанол от България за Турция, необходим за производство на дезинфектанти.”

Радев му е отговорил, че “при първа възможност страната ни приоритетно ще възстанови доставките на етанол за своята съседка.”

Българският държавен глава е изразил признателността си “за бързата реакция на Република Турция, която първа предостави на страната ни медицински материали и предпазни средства.”

Реджеп Тайип Ердоган пък е отбелязал съдействието на Турция при евакуирането на 46 български граждани от Мароко.

Позицията на двамата президенти е, че “в условията на тази криза България и Турция отново доказаха, че са добри приятели и съседи”.

Румен Радев е благодарил и за своевременното решение на турската страна за пропускане на тежкотоварните камиони през българо-турската граница, без да се прилага 14-дневна карантина за шофьорите, което е от значение не само за двете страни, а и за Европа.

Да бъде преустановена наскоро въведената практика транзитно преминаващите през България турски граждани да информират предварително чрез дипломатическо или консулско представителство за пътуването си, иска още президентът Ердоган.

Българският държавен глава е поставил въпроса за облекчаване на превоза на български граждани с онкологични заболявания, чието животоспасяващо лечение се провежда в болници в Турция. Ердоган се е ангажирал да постави въпроса за разрешаване в ресорните министерства.

Reklamlar