Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в парламента искане за вот на недоверие на правителството на БСП, ДПС, “Атака” и Пламен Орешарски. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов в интервю за националното радио. Борисов каза още, че няма представа кога ще се събере Народното събрание, за да обсъди ветото на президента върху актуализацията на бюджета, но се надява това да стане по-скоро.thumb296xgerb-boyko-borisov“Ако тройната коалиция искаше актуализацията на бюджета да стане веднага, днес щеше да има заседание и то да е минало.” „Нашата цел е да се покаже, че президентът не им е създал проблеми с това вето. И обществото да знае, че те правят тази актуализация само за да похарчат едни пари. Защото това, което имам като информация, е, че приходите в хазната вървят много добре и изобщо не е нужно да се актуализира бюджетът”, допълни лидерът на ГЕРБ.
Борисов каза още, че час по-скоро трябва да има предсрочни избори, които да прекратят “неестествената коалиция между ДПС и “Атака”.
Същевременно лидерът на “Атака” Волен Сидеров, от когото зависи дали ще бъде преодоляно ветото на президента върху актуализацията, обяви в Ямбол, че всеки депутат от групата е свободен да гласува както намери за добре.
За да бъде преодоляно президентското вето, са необходими 121 гласа. БСП и ДПС в момента разполагат със 119 депутата и не е ясно дали всички ще дойдат на извънредното заседание.
В неделя председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че ще свика извънредно заседание в 7-дневен срок. В петък 77 депутати от ГЕРБ внесоха искане за такова заседание. Правилникът повелява председателят да свика заседание, ако то бъде поискано от 1/5 от народните представители.

Reklamlar