По неофициална информация извънредното заседание на Народното събрание, на което трябва да бъде обсъдено ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета, ще се състои в петък, 16 август. Заседанието беше поискано с подписите на 77 депутати от парламентарната група на ГЕРБ миналия петък, 9 август. По правилник председателят трябва да свика извънредно заседание в 7-дневен срок, ако то бъде поискано от 1/5 от народните представители.

bg-protestolar-abПървоначално председателят Миков заяви, че е насрочил извънредно заседание за обсъждане на ветото за 30 август и няма да променя тази дата, но по-късно промени мнението си и обяви, че ще спази 7-дневния срок. БСП и ДСП се опасяват, че няма да успеят да съберат достатъчно гласове, за да отхвърлят президентското вето.
За целта са нужни поне 121 гласа, а двете партии разполагат всичко със 119, и то ако всички депутати се явят в пленарната зала. В момента са разпратени есемеси до всички депутати, повечето от които са на почивка в страната или чужбина. По неофициална информация доста от депутатите от БСП са в почивната станция на Министерския съвет в Слънчев бряг, а има и народни представители, които почиват в резиденция “Евксиноград” край Варна. Там е и председателят на ДПС Лютви Местан.
Немалко от народните избраници са на почивка в чужбина и ще трябва да я прекъснат, за да осигурят мнозинство.
Въпреки спешната команда, от БСП и ДПС смятат, че поне десетина депутати няма да могат да дойдат за извънредното заседание в петък и така ще трябва да се разчита на помощ от “Атака”. Депутати от БСП се оплакаха, че цената на Сидеров и компания е ударила тавана.
Самият лидер на “Атака” заяви в понеделник в Ямбол, че депутатите от партията му са свободни да гласуват по ветото по съвест и той няма да нарежда нищо никому, понеже “не е Бойко Борисов”.

Reklamlar