Турция поема по нов път след проведените в неделя предсрочни президентски и парламентарни избори, които донесоха пореден мандат на досегашния държавен глава Реджеб Ердоган и абсолютно мнозинство за ръководената от него партия и коалиционният ѝ партньор Партията на националистическото действие. Подготвя се влизането в сила на одобрените на референдум миналата година промени в конституцията, даващи изключителна власт на президента.
Темата коментираха в сутрешния блок “След първото кафе” журналистите  Георги Кулов и Нахит Догу.
Георги Кулов: Ердоган спечели изборната си победа при една много ниска избирателна активност, незапомнена за Турция, едва  44%. В Западна Европа резултатите му са по добри от колкото в самата Турция. При този вот доста от нашите изселници са подкрепили националистическите организации на Бахчели и Акшенер. 
Нахит Догу: Турските граждани подкрепя президентска система за управление. Според Турското общество парламентарната система не може да доведе до стабилност или до икономически бум. При гласуването в неделя една част от българските изселници са подкрепили Ердоган, а другата част са дали своя вот за опозицията. 
Може да чуете целия разговор и коментари на събеседниците в прикачения файл.
Reklamlar