Висока поляризация в Кърджали на общественото мнение, две трети нахъсани да гласуват на общински вот

Висока поляризация на общественото мнение в община Кърджали посочват поредица от анкети на сайта Кърджали бг вести.  Две трети от участвалите в анкетите респонденти вече са с ясно изразени предпочитания, за кого ще гласуват за местните избори, въпреки,че до вота има почти година. Едва десетина процента са категорични, че няма да излязат и да застанат до урните.  Над двадесет процента от избирателите ще участват във вота,  само ако им харесат кандидатите за кметове и общински съветници.  Процентът не е малък и дава възможности за маневри на основните политически играчи, да мобилизират във своя полза колебаещите се, чрез комбинации с кандидатури и листи. Механизмът на номинациите ще бъде от изключително значение за мобилизиране на колебаещите се. Това са хората, които искат да видят в своите избраници алтернатива на досегашните управленци.

Най-мобилизиран е електоратът на БСП. Това се дължи на факта, че социалистите са в опозиция, както на национално, така и на местно ниво. Върху тях не тежат негативите на управлението и те си позволяват да лансират Визия за бъдещето, за изпълнението на  която няма гаранция че ще имат властови ресурс за реализация.

Въпреки мълчанието на Лютви Местан, значителна мобилизация бележи електоратът на ДОСТ. Лидерът на партията избра най-разумния политически ход:странене от медийни изяви до навечерието на европейските избори. Тогава партията му ще има възможност да се преброи отново и евентуално да излъчи евродепутат. С човек в Европарламентът гласът на ДОСТ би звучал доста по-убедително.

Управляващите на държавно и местно ниво ГЕРБ и ДПС , като че ли има какво още да желаят в мобилизацията на електората. Те ще бъдат основни противници в местния вот и още от сега водят сериозни словесни битки.  В челото на атаката са областният управител Никола Чанев и кметът на община Кърджали и зам.-председател на ДПС инж.Хасан Азис.

Острите словесни двубои и прибягването на моменти до черен пиар рефлектира върху техния имидж.  Наскоро британски учени доказаха, че черният пиар предизвиква лавинообразен негативен отзвук в социалните мрежи и се отразява не само на партии,  но и на политици,  които ги представляват.

Негативните реакции биха нараснали още повече,  ако има яснота още от сега кои ще са кандидатите на двете основни политически сили. Кметът Хасан Азис на последната сесия на местния парламент намекна за пети мандат.  Той посочи за свой основен опонент Никола Чанев.  Чанев отвърна, че не е време да коментира този въпрос.

Сондажите сочат също, че който и от двамата да седне на кметския стол, той няма да има пълно мнозинство съветници-съпартийци. Освен четирите основни партии ,в местния парламент може да имат представителство и националистите, ако запазят коалицията Обединени патриоти.

Очаква се също наказателен вот по отношение на партиите управляващи на национално и местно ниво.

В същност кърджалийци няма да избират този,когото харесват, а просто ще накажат този,  който вече не одобряват.  Серията от стихийни демонстрации в града показа,  че никоя партия не може да яхне народното недоволство.  Че след като системните партии не откликна на протеста,кърджалийци,те ще ги накажат чрез урните.

Георги Кулов

 

Reklamlar