Фонд “Земеделие” е изплатил 550.6 млн. лв. субсидии по интервенцията “Основно подпомагане на доходите за устойчивост”, позната като схемата за единно плащане на площ в предходния програмен период. Получатели са 46 990 земеделски стопанства, като това е първият транш от помощта, става ясно от публикувана информация на институцията.

При най-масовата схема за подпомагане, по която се изплаща фиксирана сума за единица обработваема земя, през тази година са предвидени 179.93 лв. за хектар. Това е намаление с около 7% спрямо предходната година, когато ставката бе 194.29 лв. за хектар. Тогава субсидии получиха малко над 54 хил. земеделци.

Сега от информацията на фонда става ясно, че с днешния превод е изплатено подпомагане на онези фермери, които са “с приключили административни проверки и проверки на място”.

През настоящата кампания се изплащат за първи път субсидии за новия програмен период, като пакетът от директни плащания (около 1.58 млрд. лв. за тази година) е разпределен в 35 различни интервенции, включително плащания, базирани на площ, плащания за животни, плащания за плодове и зеленчуци, схеми за подпомагане, свързани с екология, и др. Според регламентите за средствата се кандидатства в периода от март до май, а плащанията трябва да бъдат извършени между октомври и юни следващата година.

Заради забавяне в подготовката на новите нормативни правила обаче българската кампания за кандидатстване за субсидии за 2023 г. приключи с необичайно закъснение – краят й беше през юли вместо през май. Така под въпрос е и с какво темпо ще се движат преводите към земеделци.

Обичайно до декември освен базовото плащане на площ в предходни кампании са изплащани и голяма част от парите за животновъдство – “неписано правило” в много европейски държави, целящо да осигури финансиране по време на активното закупуване на фуражи за зимния сезон. Към този момент животновъдният сектор е получил единствено финансиране 21.7 млн. лв. за обвързано подпомагане за овце и кози, както и 31 млн. лв. преходна помощ за говедовъдството.

Другата голяма промяна от тази година е, че за първи път се ползва дистанционен контрол при кандидатстването за финансиране – чрез мониторингова система на базата на европейските сателити “Сентинел” се проверява дали фермерите са изпълнили различни условия за получаване на парите. Такива са например поддържането на земеделска дейност в заявената за подпомагане земя, изискване да не се палят стърнища и селскостопански отпадъци след прибиране на реколтата, определени правила, които трябва да се спазват за парцели в екомрежата “Натура” и др. Така в началото на ноември на база алгоритми регистрираните за подпомагане земи в цялата страна бяха маркирани в зелено, жълто и червено в зависимост от това дали сателитните изображения потвърждават, че са покрили изискванията за финансиране. Тогава започна да тече и двуседмичен срок, в който фермерите имаха право или да оттеглят заявения за субсидии “проблемен” парцел, или да направят корекции, или да изразят несъгласие с констатацията и да поискат проверка на данните от експерт.

Сега от фонд “Земеделие” съобщават, че изчисленията по основното подпомагане на дохода за устойчивост е извършено на база актуалните резултати от системата за мониторинг, в която са включени данни от земеделското министерство за физическите блокове и специализирания слой “ПЗП-косене” към 1 декември.

“Включени са и резултатите, получени при обработката на всички подадени заявления за корекция и/или несъгласие от фермерите през ноември”, се посочва още в информацията.

Reklamlar