Ulusal bir kültür anıtı olan Kurşum Camii, Karlovo’daki en yeni müze oldu. Bu gelişme, Yargıtay’ın bu hafta verdiği kararın ardından gerçekleşti: Kurşum Camii, üzerine inşa edildiği araziyle birlikte Karlovo Belediyesi’nin mülkiyetinde kalmaya devam ediyor. Böylece binanın kime ait olduğu konusunda uzun süredir devam eden mahkeme mücadelesi de sona ermiş oldu.

Belediye ile Başmüftülük arasındaki hukuki mücadele yaklaşık 10 yıl boyunca devam etti. Anlaşmazlık binanın kime ait olduğu konusundaydı. Yargıtay sonunda binanın Karlovo Belediyesi’ne ait olduğuna hükmetti. Ancak şu anda tamamen yenilenmiş ve restore edilmiş olan  Kurşum Camii  hala ziyaretçilere açık değil. Bunun bir ay içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca ziyaretçiler için bir giriş ücreti de olacak.

 Kurşum Camii  Karlovo bölgesindeki en eski yapıdır. Ulusal öneme sahip kültürel bir anıttır. 1485 yılında inşa edilmiştir. Bu, caminin ön kapısının üzerinde bulunan ve MS 890 yılının, yani 1485 yılının yazılı olduğu bina kitabesinden de anlaşılmaktadır.

Cami yakın zamanda Avrupa’dan gelen 4 milyon leva harcanarak restore edildi. Restorasyon sırasında, caminin dekorasyonuna ait yapılar ve bazı sanatsal süslemeler korunarak panolar halinde düzenlendi.

Cami, kapılarını ziyaretçilere açmadan önce Kültür Bakanlığı’ndan işletme için son onayı bekliyor. Belediye meclisi tarafından oylanan ziyaret ücreti kişi başı 5 leva.

Konu ile ilgili Bulgaristan Müslümanları Yüksek Şura Başkanı Vedat Ahmet Facebook sayfasından şunları paylaştı:” Bir camimize daha turist olarak ve para ödeyerek gireceğiz, Eski Zağra’da yaptığımız gibi… Ama unutmayınız, ne kadar da şekilden şekile sokulmaya çalışılsa, orası camidir ve bizce cami olarak kalacak…”

Kırcaali Haber

Reklamlar