Сътрудниците гонят по брой депутатите, шефовете в НС обаче не са си взели, както и 2/3 от групата на ГЕРБ

 

Политически фигури като ген. Бриго Аспарухов, бившия строителен министър Асен Гагаузов, ветерана д-р Хасан Адемов, известният някога активист на ДПС, а сега враг на партията Гюнер Тахир отново ходят в парламента.

Те са сред хората, на които настоящите депутати са издали пропуск, за да ги подпомагат в работата им.

Нещатните сътрудници гонят броя на народните избраници в 49-ия парламент – само с 3-ма по-малко. Но не са равномерно разпределени. Близо всеки втори е решил, че помощник не му трябва. Точно обратното пък мислят 29-има депутати, които са заели пълната квота от 3-ма сътрудници. 1/4 са с по един.

Длъжността не е платена,

освен ако депутатът не реши да дава някакво възнаграждение, и не върви с особени екстри.

Пропускът за Народното събрание обаче дава свободен достъп до всички зали и коридори на парламента, а оттам и до

срещите тет-а-тет с властта

Сътрудникът има и поглед върху проектозаконите и… политическите клюки.

Общо 107 от 240 депутати не са си вписали сътрудници 8 месеца след старта на това НС. Сред тях председателят Росен Желязков (той обаче си има кабинет със служители) и един от заместниците му – Цончо Ганев от “Възраждане”. Но по принцип могат да ползват тези на парламентарната си група.

Всъщност масова практика е пропуските да се раздават на партийните пиари, на шофьори и дори охранители. Но винаги сътрудници са ставали и бивши министри, дългогодишни кметове или депутати и други знакови за политическата сила експерти. Така в настоящия списък например са

10-ина бивши областни управители или заместниците им.

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДБ Христо Иванов, на БСП Корнелия Нинова и шефовете на парламентарните групи на ДПС Делян Пеевски и ГЕРБ Десислава Атанасова не са посочили сътрудници.

Шефът на ДСБ Атанас Атанасов обаче е с пълните 3-ма, съпредседателката на “Зелено движение” Даниела Божинова и лидерът на СДС Румен Христов – с по двама. Атанасов се съвещава за националната сигурност с бивш служител на ДАНС – Веселин Марков. Той е секретар на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС и съветник от политическия кабинет на премиера Николай Денков.

Кирил Петков, Костадин Костадинов и Тошко Йорданов също си имат сътрудник.

Лидерът на ПП търси съвети от културоложка –

Елена Кузмова, която бе съветничка и на Калина Константинова като вицепремиер.

Reklamlar