Neriman ERALP

Dünya barışseverleri Hitler4 faşizmi üzerinde kazanılan Büyük Zaferin 70.  Yılını kutlamaya hazırlanıyor. Yeni tarihte 9 Mayıs görülen ve yaşanan savaşların arasında e büyük en fazla can alan  ve en büyük yıkıma neden olandır. Tarihe 2. Dünya Savaşı olarak girdi.  Savaş 9 Mayıs günü Sovyet Ordularının Berlin’e ele alması ve şehrin düşüp teslim olmasıyla ve bir der yine Almanya başkentinin  Karl horst semtinde  Sovyetler Birliği  Mareşali Jukov ile  Alman Mareşali Keytel arasında imzalanan  yenilgi ve barış sözleşmesiyle anılır.

  1. Dünya Savaşında 50 milyondan fazla insan öldü. Tarihte ilk kez olmak üzere Naziler Yahudileri gaz kamaralarında canlı canlı yaktı. Hitler faşistlerinin dünyaya hakim olma saldırıları Sovyetler Birliği, Fransa, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nin savaş cephesinde ortaklığıyla ve işgal altına düşen hakların kanlı direnişleriyle dize getirildi. O zamandan bu yana 70 yıl geçti.

Faşist düşmanın başının kırılmasından sonra dünya bütün sürede barış, güvenlik, kardeşlik ve dostluk içinde yaşamadı. Sıcak savaştan hemen sonra Soğuk Savaş başladı ve tam yarım asır sürdü. Soğuk Savaş 1989’da Berlin Duvarı’nın düşmesi ve İki Almanya’nın birleşmesi ve Doğu Avrupa ülkelerinde ve Sovyetler Birliği’nde totaliter rejimlerin de devrilmesi ve demokrasiye geçiş sürecinin başlamasıyla yol almaya başlasa da, bir arpa boyu ilerleyemedi. Bulgaristan’da, bizi vatanımızdan kovan katı komünist totalitarizm omurgası kırılamadı.

2014’te Kırım ve Ukrayna krizleri baş gösterdi. Avrupa’da silah sesleri işitilmeye başladı. 50 milyon kişinin can verdiği ve bu nedenle Matem Günü mü? yoksa savaş kıyımının sona ermesi vesilesiyle ve Hitler faşizminin yenilgisinden dolayı ZAFER GÜNÜ MÜ? Olduğuna herkes kendisi kanat verebilir. Bu önemli vbe büyük anma gününde dünjyamız yine ikiye bölünmüş durumdadır. 2. Soğuk Savaş 2015’te 2 yaşına bastı. İş allah büyümet ve deli bir cesaretle güzel gezegenimizi bir daha yakmauyı denemez.

 

Zafer gününü Alman şair B. Brecht’ten bir şiirle bir  de anıyoruz.

Bu şir 1942’de Savaş’ın en ağır çatışmalarının yürütüldüğü günlerde Norveç’te yazılmıştır.

ALMANCA YAKARIŞ 

Ulu önderlerimiz mutlu bir gün buyurdular bize:

-Dazig ile Varşova’ yı alacağız!

Uçaklarımız ve tanklarımızla saldırdık Polonya’ ya,

yirmi günde ulaştık hedefimize:

Tanrı korusun bizi!

Ulu önderlerimiz mutlu bir gün buyurdular bize:

Alacağız Oslo ile Paris’ i!

Norveç’i, Paris’i işgal ettik,

ulaştık altı hafta geçmeden hedefimize.

Tanrı korusun bizi!

Ulu önderlerimiz mutlu bir gün buyurdular bize:

-Sırbistan’ ı, Yunanistan’ ı, Rusya’ yı alacağız!

İşgal ettik Sırbistan’ı, Yunanistan’ı, Rusya’yı,

Ve…  Bulgaristan’ı

İki yıl var kurtarmaya çalışırız kıçımızı.

Tanrı korusun bizi!

Bir gün gelecek ulu önderlerimiz buyuracaklar bize:

-Ayı da alacağız, Okyonusu’ u da!

İyi ama, çok  zor şu Rusya’ da dayanmak,

karşı durmak düşmana, kara, kışa,

ne zaman döneceğini bilmeden.

Tanrı korusun bizi, döndürsün evimize!

Bertolt BRECHT

Bu vesileyle  Büyük Savaşı yaşamış  1 deha şöyle demişti,.

“Bir kişiyi öldürürsen katil, onlarca kişiyi öldürürsen kahramansın.” Charlie Chaplin

Reklamlar