İstihdam Ajansı, 2015-2017 döneminde yurt dışında istihdam için aracılık yapan 16 firmanın kaydını iptal etti. Bu firmaların faaliyetlerinin sona erdirilmesinin nedeni Genel İş Müfettişliği Ajansı tarafından tespit edilen ihlallerdir. İhlaller tespit edilmesi sonucunda çıkarılan ceza kararnameleri yürürlüğe girdi.

En yaygın olan ihlaller, arabuluculuk için iş arayanlardan ücret alınması; aracılık yapan firmanın, yabancı bir işverenle sözleşme imzalamadan yurt dışına işçi göndermesi; İşçi Bulmaya Aracılık Faaliyeti Yürütmek İçin Şartlar ve Koşullar Hakkında Yönetmelik uyarınca aracı firmanın, çalışanlara istihdam için bireysel bir iş sözleşmesi sağlamamasıdır.

Aracı firmaların kayıtlarının sonlandırılmasına yol açan diğer ihlaller, firmanın imzalanan iş sözleşmelerinde işçinin görevi hakkında bilgiler, iş süresi, günlük çalışma süresi, aylık maaş tutarı, çalışma koşulları ve başka bilgiler dahil olmak üzere çalışanlara tam bilgi vermemesidir; aracı firmanın, iş arayan kişiyle iş bulmak için aracılık yapmaya ilişkin sözleşme yapmaması veya iş arayanların ve işe yerleştirenler için elektronik kayıt sistemi oluşturmamasıdır.

Yurtdışında çalışırken riskler ve önlenmesiyle ilgili ayrıntılı bilgilerin sağlanmasında aktif olan tek kamu istihdam kurumu İstihdam Ajansı’dır.

Bilgilendirme kampanyaları ülke çapındaki istihdam büroları aracılığıyla yapılır.

İstihdam Ajansı, farklı ülkelerdeki yaşam ve çalışma koşulları hakkında güncel bilgiler vermektedir. Bilgilendirme kampanyaları kaçak işçi çalıştırma riski, ücret ödeme, sosyal ve sağlık sigorta ödeme, işçi hakları ve yükümlülükleri konusunda kötü uygulamalara odaklanmaktadır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar