Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan ve Bulgaristan’ın ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyelileri geri çevirip Türkiye’ye geri dönmeye zorladığı haberlerinden kaygı duyduklarını söyledi.suriyeli-multeciler

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği sözcüsü Adrian Edwards, ‘Geri gönderme ve girişlerin engellenmesi, sığınmacıları daha çok riske ve travmaya açık hale getirebilir’ dedi.

Edwards, hafta içinde 150 kişilik, aile ve çocukların bulunduğu bir Suriyeli grubun Türkiye sınırından Yunanistan’a girişimin engellenmesinin kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

BM sözcüsü, ‘BMMYK, köylülerden grubun gözaltına alındığı ve polis araçlarıyla bilinmeyen bir bölgeye götürüldüğü, ancak bir kabul merkezine götürülmediği bilgisini aldı. Şu anda nerede olduklarını bilmiyoruz’ dedi.

BMMYK, geçen hafta sonu 100 kişinin Bulgaristan’a girişine izin verilmemesiyle ilgili olarak yetkililerden bilgi istediklerini açıkladı.

Edwards, ‘Tel örgü gibi engeller koymak, insanların daha tehlikeli geçiş yollarına yönelmesine ve sığınmacıların, insan kaçakçılarının insafına terk edilmesine yol açabilir’ dedi.

BM, Kuzey Kıbrıs’ın da tekneyle gelen sığınmacıları yakalayarak Türkiye’ye gönderdiğine ilişkin haberler aldıklarını açıkladı.

Edwards aynı zamanda Yunanistan ve Bulgaristan’daki göçmen yükünü, geriye kalan 26 AB ülkesinin de paylaşması gerektiğini söyledi ve ‘Suriyeli sığınmacıları Türkiye ya da diğer komşu ülkelere göndermek bu ülkelerin ve yerel toplulukların, sığınmacılara destek sağlamakta yaşadığı zorluğu artırıyor’ dedi.

Suriye’deki iç savaştan kaçan 2.2 milyon Suriyelinin büyük kısmı Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak’ta bulunuyor.

 

EuroActivity

Reklamlar