Enerji Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre bugün Enerji Bakanı Temenujka Petkova, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, “Yunanistan-Bulgaristan doğalgaz boru hattına yönelik inşaat işleri Mayıs ayında başlayacak. Boru alımı, mühendislik danışmanlığı ve yüklenici inşaat firması için üç kamu hızmet alımı ihalesinin o zamana kadar tamamlanması bekleniyor” diye açıkladı.

Bakan, doğalgaz boru hattında ilk gaz akışının 2020 yılında başlayacağını düşünüyor. AB ülkelerinin büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürüten Romanya’nın girişimi üzerine düzenlendi.

Yunanistan-Bulgaristan doğalgaz boru hattının inşaatına yönelik ihalelere başvuran şirketler arasında sadece Bulgar ve Yunan şirketleri ihalelere teklif vermeye davet edildi. Katma değer vergisi (KDV) hariç 145 milyon avro başlangıç tutarıyla yapılan açık artırmaya toplam 11 şirket katıldı, ancak bu alanda tecrübeli olan dünya çapındaki şirketler, Stara Zagora (Eski Zağra)-Gümülcine güzergahı üzerinden geçecek olan 183 kilometre uzunluğundaki doğalgaz boru hattı projesini tasarlayan Bulgaristan Enerji Holdingi BEH ve Yunanistan ve İtalyan sermayeli şirket olan IGI Poseidon’un eşit paylara sahip olduğu ICGB Şirketler Birliği tarafından oluşturulan ihale komisyonu tarafından ihaleye çağırılmadı.

İhale süreci Bulgaristan’ın büyük inşaat şirketleri GP Group, Trace Group Hold, Glavbolgarstroy ve Yunan şirketleri Terna, Aktor, JP- Avax’in katılımıyla devam ediyor. Hepsi proje uygulaması için yüksek gereklilikleri karşılamak için yabancı şirketlerle resmen ortaktır, ancak inşaat ve montaj işlerinin başlıca onlar tarafından gerçekleştirileceği açıktır.

Birinci eleme turundan sonra ikincisine katılan şirketlerin verdiği tekliflerin gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi ve sıralanması bekleniyor.

Gaz borularının imalatı ve temini ihalesi de ikinci eleme turu aşamasında bulunuyor.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar