Yozgatlı hayırsever iş adamı Avukat Satılmış Şahin’in 40 Müslüman’ın yaşadığı Bulgaristan’ın Dobriç Şehrine bağlı Çatallar Köyü’ne cami yaptırdığı cami ibadete açıldı.

Avukat  Satılmış  Şahin, bir ziyaret sırasında köy caminin harabe, yıkılmaya yüz tutmuş görüntüsünün arından burada satın aldığı arsanın üzerine yeni bir cami yaptırmaya karar verdi.

Şahin tarafından kısa sürede yaptırılan 100 kişilik cami geçtiğimiz hafta içerisinde açıldı.

Açılışa Bulgaristan Baş Müftüsü,il müftüleri, İstanbul Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Ahmet Yılmaz, Adalet Bakanlığı eski dair başkanlarından Hayrettin Yüksel ve köy sakinleri katıldı.

Avukat Satılmış Ağa ismi verilen caminin yapımına bir sünnet organizasyonu gerçekleştirdiği Bulgaristan ziyareti sırasında karar verdiğini söyleyen Satılmış Şahin; “İki yıl önce Dobriç’e bağlı Çatallar Köyü ziyaretinde camiin yıkılmak üzere olan halini gördüğünü ve bu duruma kayıtsız kalmak istemediğini belirten Şahin, bunun üzerine arsasını satın alarak Bulgaristan Başmüftülüğüne bağışladığını söyledi.
Şahin, iki yıl içerisinde tamamlanması planlanan cami ile ilgili şunları söyledi: “Sünnet organizasyonu için gittiğim Bulgaristan’da köylerde gezerken yıkılmak üzere olan camilerini gördüm.

40 Müslüman var.

İsterseniz arsa satın alıp cami yapabilirsiniz dediler.
Satın aldım ve tapusunu Bulgaristan Başmüftülüğüne verdim.
Orada Müslümanlarla görüştük. Anlaşma yaptık 100 kişilik caminin yapımını tamamlayarak ibadete açmak kısmet oldu.

Türkiye öksürürse burada hasta oluruz diyen insanlar yaşıyor bu topraklarda.
Onları hiçbir zaman sahipsiz bırakmayacağız her zaman yanlarında olacağız.” diye konuştu.

TÜRKLER YAŞIYOR

Bulgaristan’ın kuzeydoğusu Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı tarihi bir bölge.
Ülkenin iki kenti Dobriç ve Silistre’yi kapsayan bölgede halen Osmanlı izleri hakim. 1411’de Osmanlı hakimiyetine giren bölge, önce Silistre eyaletine, ardından Niş ve Vidineyâletlerinin birleştirilmesi ile 1864’te kurulan Yeni Tuna vilayetine dahil edilmiş. Bugün Dobriç olarak anılan Dobruca kenti, Hacıoğlu Pazarcık adıyla 15. asırda Osmanlı tüccarı Hacıoğlu tarafından kurulmuş. Rivayete göre, katran tüccarı Hacıoğlu, uzun süre Osmanlı topraklarını dolaşıp, en sonunda bu bölgeye gelmiş.
Çok beğendiği bu yere ilk olarak cami, ardından büyük bir çiftlik inşa etmiş ve Dobriç’in temelleri atılmış.

Tarih boyunca pek çok farklı kavmin yerleştiği bölge bereketli topraklarıyla da biliniyor.
Dobruca, Bulgaristan’ın buğday cenneti olarak adlandırılıyor. Bu verimli topraklarda yaşayan Türkler ise geçimini genelde tarım ve çiftçilikle sağlıyor.

 

Yozgat Çamlık

Reklamlar