Bu sefer “2’si bir arada” oylama yapılacak

Olağandışı 47. Dönem Milletvekili seçimleri, olağan cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur yapılırsa oylama 21 Kasım’da yapılacak. Devlet başkanı yarışına katılmak üzere 24 aday çifti başvuru sundu.Kıyaslama yapmak gerekirse 2016 yılında cumhurbaşkanlığı seçimleri için 17 parti ile koalisyonun ve 14 inisyatif komitesinin gösterdiği adayların kayıt işlemleri yapıldı.

Nisan ayında düzenlenen olağan Halk Meclisi seçimlerinde Merkez Seçim Komisyonunda 39 oluşum kayıt yaptırırken 11 Temmuz’da 23 parti ve koalisyon yarıştı, 14 Kasım’da ise seçmenler 20 parti ve 7 koalisyonun adayları arasında seçim yapacaklar.

Oy hakkına sahip vatandaşların sayısı 6 708 189 olurken tahminen 11 643 yerde oy makineleri kurulacak. Cumhurbaşkanı ve Halk Meclisi için olmak üzere her iki oylama bir makinede bir smart kartla yapılacak. Seçmenin her iki tür veya sadece bir tür seçimlerde oy kullanmış olmasına göre kendisine bir veya iki makbuz verilecek.Son seçimlerde 300’den çok kişinin oy hakkını uygulamış olduğu 2 119 yerde şimdi ikişer makine kurulacak.

Oy hakkını yurt dışında kullanmak isteyen vatandaşlar için elektronik başvuru sunma süresi 19 Ekim’de doluyor. Merkez Seçim Komisyonu sunulan başvurulara dayanarak oy makinelerinin kurulacağı yerleri ve sayısını kesin olarak belirleyecek.

Yurt dışında sayısı 750 ile 800 arasında değişen yerde oy makinelerinin kurulması bekleniyorOylama yeri sayısının Büyük Britanya ve Türkiye’de en büyük olması bekleniyor. Almanya’da önceki seçimlere kıyasla daha az yerde oy makinesi olacak, çünkü federal yönetimler en çok 40 yerde oylama yapılmasına izin veri. İspanya ve ABD’de 50 kadar oylama yerinin olması bekleniyor.

Kampanya, gittikçe artan dördüncü Covid-19 dalgası ortamında yapılacak. Parti ve koalisyonlar seçmenlerin sağlığını düşünerek ajitasyon etkinliklerini uzaktan düzenlemeleri, vatandaşlarla bir araya gelinen etkinlikler ise açık havada mesafe şartına uyularak ve koruyucu araçlar kullanılarak yapılmalı.

Kimin tarafından yapıldığı belli olmayan ajitasyon malzemeleri ve adayların haysiyet ile itibarını zedeleyen metinlerin yayınlanması yasaktır. Malzemelerin Bulgaristan Cumhuriyeti veya yabancı bir devletin arması veya bayrağını, ayrıca da dini resim ve işaretler içermesi de yasak.

Seçim kampanyası döneminde devlet ve belediyelerin toplu ulaşım araçlarında, kurum ve müesseselerde ve işletmelerde siyasi ajitasyon yasaktır.

Reklamlar