Tarih 10 Haziran 2018
Hazırlayan: Raziye ÇAKIR
Konu:  İsimlerimizi değiştirenler kahraman ilan ediliyor. 

Avrupa Konseyi Sofya toplantılarının son günlerinde Bulgaristan’da her şey birden bire ters döndü. Totalitarizm, güya “soya dönüş süreci” yani Bulgarlaştırma bir daha canlandırılamaz desek de, düşmanlık ocakları bir bir yakılıyor. Eski Zara’dan (Stara Zagora) sonra Şumnu da (Şumen)  Türk yer isimlerini değiştiriyor, kıvılcımlar Veligrat’a sıçradı. 134 102 (yüz otuz dört bin yüz iki) ajan dosyasını yok ederek katilleri gizleyen eski partizan, General Atanas Semerciev’in suçları aklandı. Şehrin en gözde meydanına “Atanas Semerciev ŞEHRİN KAHRAMANI” levhası takılıyor.

Gen. Semerciev’in Bulgaristan Türklerine ve Pomak kardeşlerimize karşı işlediği cinayetler saymakla bitmez. 1972-73 ve 1984-89 olayların DA ZORBALIĞI uygulayan bu general idi.

Son gelişmeler karma bölgelerde belediyelerin komünist-totaliter döneme döndürüldüğüne tanık oluyoruz. Son yıllarda birçok belediye merkezinde sokaklara istilacı Sovyet ve Rus generali ismi verilirken, “Byala” şehrinde kent merkezlerine Sovyet Generali Chukov’un anıtı dikildi. Plevne köylerine Todor Jivkov anıtı dikiliyor.  Otobiyografinde tezat olan, terörist partizanlar arasında, imha gruplarında bulunmuş, büyük sayıda vatandaşın sorgusuz yargısız hapse atılmasına veya öldürülmesine neden olan Gen. Atanas Semerciev gibi totaliter zulüm aygıtını yönetmiş kişiler sözde aklanmış gibi ön plana çıkarılıyor ve hayatları efsaneleştirilmeye çalışılıyor. Bu terörist partizanlardan biri de artık hayata gözlerini yummuş olan Gen. Atanas Semerciev’tir.

Bilinmeyen bir yerden gelen büyük bir baskı sonucu Velingrad Belediye Meclisi 31 Mayıs 2018 günü Karar № 199 olarak kayda geçen, şu belgeyi onaylamıştır: KOMÜNİST MİLİTANIN DOĞDUĞU EVİN DUVARINA ÖVGÜ LEVHASI KONULMALIDIR.

Velingrat Belediye Meclisinde 29 üye vardır. Bunların arasında bulunan Hak ve Özgürlük Partisi  (DPS) meclis üyeleri de sözüm ona “soya dönüş süreci” Bulgarlaştırma terörünün önderlerinden biri olan Gen. Atanas Semerciev’in hatırasının şehirde yaşatılmasına “evet” oyu kullanmıştır. Belediye meclis üyeleri 2000 yılında Sofya Meclisinde kabul edilen “KOMÜNİST REJİMİ CİNAYİ BİR TOPLUMSAL  DÜZEN İLAN EDEN YASAYI” hiçe saymıştır. Bu, kabul edilemez durumla ilgili Bulgar basınında birçok yazı çıktı. Gen. Atanas Semerciev, ismi komünist dönem suçlarıyla direk olarak bağlı olan biridir.

Bulgaristan Komünist Partisi (BKP) tarihini iyi bilenler, Semerciev’in BKP yönetimindeki en çelişkili kişilerden biri olduğunu hatırlar. Bugün tarihin terörist bir hareket olarak nitelediği, Bulgaristan bağımsızlığını baltalamak için örgütlenen partizan hareketine katılmış ve gizli eylem yürütmüş olan bir savaşçıdır.

Konuyu inceleyen Prof. Todor Balkanski, araştırma eserinde, Gen. Atanas Semerciev, BKP saflarını içten temizlemek için, işaret edilen kadroları imha eden, bir terör grubunda yer aldığını yazmıştır. Anti-faşist mücadele efsanelerinden biri olan Metodi Şatarov – Şarlo’nun Semerciev tarafından öldürüldüğü biliniyor. 9 Eylül 1944’ten hemen sonra Atanas Semerciev Bulgar Askeri İstihbaratı tarafından “Slaveyçeto” /Bülbülcük/ takma adı ile ajan olarak kullanılmış, fakat daha sonra muhbir dosyası imha edilmiştir. 1989’da Totaliter rejim yıkılana kadar SSCB’ne en yakın olan Bulgar Gen. olarak bilinir. 1962-1989 döneminde Bulgar Halk Ordusu Genel Kurmay Başkanıdır. Komünist diktatörlük döneminde BKP MK üyesidir. 1966-1989 yılları arasında BHC Savunma Bakanı Yardımcısı görevinde bulunmuştur. 1968’de Bulgar Ordusunun “Prag  Baharını” bastırmaya göndermesi, iki, 1984’te isim değiştirerek Türkleri Bulgarlaştırma olaylarında ve onların barışçı gösterilerini ezmek için silahlı kuvvetleri kullanması GenAtanas Semerciev’in yargılanarak içeri atılması için yeterlidir. Fakat o bu kanlı ve trajik olaylardan yargılanmamıştır.

Bulgaristan’da demokrasiye geçişin ilk yıllarında Gen. Semerciev’in oynadığı rol çelişkili ve çok tartışmalıdır. Halkın öfkesi ve nefretiyle Başbakan Andrey Lukanov’un iktidardan düşürüldüğü günlerde Gen. Semerciev İç İşleri Bakanıdır. O zaman o, devlet güvenliği “DS” ve Askeri Karşı İstihbarat (VKR) ile bağlantısı olan kişilerin dosyalarının imha edilmesini emretmiş ve bu eylemin gerçekleştirilmesini denetlemiştir.

O zaman, İç İşleri Bakanı görevinde bulunan Gen. Semerciev’in emriyle, aynı Bakanlığın “Arşivler” Şubesi tarafından hazırlanan ve onaylandıktan sonra, İç İçleri Bakanı Yardımcısı Org. Gen. Stoyan Savov tarafından sunulan IV – 68 çok gizli raporda, olağanüstü gerginleşen politik ve operatif durumla ilgili olarak, yabancı ülke vatandaşlarının ve gizli yardımcı sıfatıyla çalışan Bulgar vatandaşlarının dosyalarının imha edilmesi önerilmiştir. İmha edilen dosya kutularının içine formel olarak, yalnızca takma ajan adı ve ajan numarası yazılı, isimsiz birer karton konması ve bunların mikro-filminin hazırlanması istenmiştir. Çok değerli ajan dosyaları da bu kapsamda olmak üzere, 134 102 ajan dosyası böylece imha edilmiştir.

1992 yılında, Bulgar Baş Savcılığı, komünist “DS” dosyalarının imha edilmesiyle ilgili olarak,  Gen. Semerciev’e ve “DS” “Arşivler” III. Şube müsteşarı Gen. Bayan Nanka Serkecieva’ya karşı soruşturma başlatmıştır.

11 Nisan 2002 tarihinde Yüksek Temyiz Mahkemesi Gen. Atana Semerciev’e 4 yıl 6 ay, Gen. Bayan Serkecieva’ya da 2 yıl hapis cezası vermiştir.

Kişilerden ikisi de, 1990 yılında toplam 144 235 ajan dosyasını imha etmek, devlet görevini kötüye kullanmaktan suçlu bulunmuştur. Gen. Semerciev 2.5 yıl ev hapsinde tutulmuş, daha sonra bu karar, para cezasına çevrilmiştir.  İkisi de af için Yüksek Mahkemeye başvurmuştur. Yüksek yargı organı suçların hukuk açısından geçersiz olduğunu ilan etmiştir. 2003’te mahkeme kararı geçersiz ilan edilmiş, dava savcılığa geri çevrilmiş ve bir daha mahkemeye dönmemiştir. Yurt dışına çıkma yasağı da 2005’te kaldırılmıştır. 2006’da dosya tamamen kapanmıştır. Öyle ki “demokrasi” yıllarında işlenen en büyük suçlardan birisi (ajan dosyalarının yakılması) cezasız kalmıştır.

Geçen Cumartesi saat 10 ile 12 arasında politika yazarı Anton Todorov “Avrupa” TV’de yayınlanan “Belgeler” programında, Gen. Semerciev’e çok yakınlığıyla bilinen siyasi polis subaylarındanDS” görevlisi Todor Nikov’un 1990 yılından başlayarak Demokratik Güçler Birliği (CDC) örgütünü içerden yıkma çalışmalarını anlattı. Subay Nikov “DS” sisteminde “terör” şubesinde çalışmıştır. CDC’yi dağıtma etkinliklerinde elde ettiği başarılardan ötürü Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov tarafından ödüllendirilmiştir.

Geçen sene Bulgaristan Milli Eğitim ve Teknoloji Bakanlığı okul tarih kitaplarına, komünizm suçlarının da alınmasını karara bağladı.

Şehirleri hala en ünlü komünist teröristlerden birinin ismini taşıyan (Vela Peeva) ve işlediği insanlık suçlarının sayısı bilinmeyen Gen. Atanas Semerciev’in “övgü levhası” aynı şehirde evinin duvarında asılı dururken, yerli öğrencilerin tarihi nasıl öğreneceklerini bilmek isterim. 1972-1973 Müslüman Pomakların isimleri değiştirilirken, bu şehirde ve etraf köylerde yaşayan Müslüman Pomakların hepsinin ismi de zorla değiştirilmişti, Genel Kurmay Başkanı Gen. Atanas Semerciev tankları ve diğer zırhlı araçları bu Rodop köylerine sürmüş ve köylüleri sürgün etmişti. Gen. Semerciev’i bir kahraman olarak kabul eden DPS, gerçekten her şeyi gerçekten unuttu mu?!

Paylaş, Oku ve okut.

Reklamlar