Tercume: Raziye ÇAKIR
Tarih:  13 Nisan 2021
Kaynak: Faktor.bg.

Hazırlayan: Metodi Andreev – Ajan Dosyaları Komisyonu ilk Genel Müdürü.

Yeni seçilen Sofya parlamentosundaki Devlet Güvenliği eski (DS) ajanlarından çok daha ilginç olanlar var, bazı milletvekillerinin dosyaları Moskova’da.

Bu ajanların takıldığı operatif etkinliğin adı (Aydınlanma) /Vızrajdane/, dış görünüşte anti-Rus tutum ve tavır takınıyorlar, onlar güya sağ siyasetçiler, fakat sürekli Kremlin için çalışıyorlar.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinde (SSCB) çözülüp dağılmasından önce, 3 500 – 5 500 civarında Bulgar vatandaşının ajan dosyaları filme çekildi ve Moskova’ya götürüldü.

Bu gizli ajanlar Rusya’nın Bulgaristan’daki görülmeyen Beşinci Kolordusudur.  Bulgaristan’daki ologarşi-mafya modeli onlara dayanıyor.

Soru: Sayın Andreev, Demokrasinin başladığı günden beri Bulgaristan meclisindeki (DS) ajanlarının sayısı 10’dan az, yalnız 5 kişi, bu iyiye gidiş alameti midir?

Yanıt: Kuşkusuz iyi bir gelişme de, Meclise giren 6 parti arasında, yalnız “Demokratik Bulgaristan” saflarında totaliter baskı ve terör makamlarından ajan olmadığını da unutmayalım. Ne de olsa milletvekili aday listelerinde g

İzli servis (DS) ve askeri casusluktan 87 kişi vardı. Bazıları listelerde biraz gerideydi, diğerlerinin ise partileri % 4 barajı aşamadığından dolayı Meclis dışı kaldılar. Toplumumuz için şok endişe verici olan bu konuda pazı partilerin kesin konumu olmadığı gibi, adaylardan bazıları ise adeta övünüyorlar. (DS) ajanlarına karşı olduklarını beyan eden GERB partisi saflarında mecliste ajan adı” Nikolay” olan bir milletvekili vardı. Boyko Borisov adı ağızından düşmeyen bir özcüydü. GERB partisi bu meclis grubuna da (DS) ajanlarından birini aldı. GERB partisi eski ajanların milletvekili grubunda olmasından adeta gurur duyuyor. “Gora” takma adlı ajan, Güney Doğu Orman İşletmesi Müdürüydü. Şu da asla unutulmamalıdır, Boyko Borisov da İç İşleri Bakanlığı Genel Sekreterliği’ne Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yönetiminde önemli bir figür ve  (DS) Generali olan  Brigo Asparuhov tarafından önerilmişti.

Soru: Yeni mecliste bu işlerin “şanı şöhreti” BSP ve HÖH-DPS’ye mi kaldı?

Yanıt: Bu 2 partinin geleneğinde büyük sayıda ajan olduğu bilinir.

Bu partiler ajanlardan tiksinmiyor. Üstelik HÖH-DPS partisi gizli polis (DS) tarafından kurulmuş ve kontrol edilmiş bir partidir. Partilerin meclis saflarında ajanların yer alması modern sol ve modern liberal istemlerle bağdaşmaz. GERB, BSP ve HÖH-DPS partisi arasındaki perde ardı bağları gerçekten arıyorsak, onların temelinde olan “DS” dir.

Soru: Ne var ki, yıllardan beri birçok yok edilmiş dosyalardan da söz ediliyor. Açıklanmamış ajanlar olduğu söyleniyor. Aynı zamanda adları “Aydınlıkçılar” (Vızrojdentsi) olan ve 1989 yılında dosyaları Moskova’daki “Lüblyanka” merkezine götürülmüş olan ajanlar olduğu biliniyor. “Lüblyanka’da” Devlet Güvenlik Komitesi merkezi bulunmaktadır. Yeni meclis bileşiminde bu gizli “ajanlardan” var mıdır?

Yanıt:  Bulgar Geçiş Döneminin en hasta konusu budur. “Vızrajdane” adlı operatif etkinlik çok ilginçtir. Bulgaristan’da rüşvetçilik olayı neden bu kadar gelişmiştir? Neden biz Rusya’nın Avrupa Birliği ve NATO içindeki Truva Atıyız? Gibi soruların cevapları çalınan arşivlerin içindedir. Bir sağ politikacı olduğunu iddia eden Boyko Borisov zamanında, Putin ve GAZPROM çıkarlarına hizmet eden Rus ve Türk Akım gaz boru hatları neden kuruldu? “Belene” Nükleer enerji projesi neden hala askıdadır? Neden birçok kez Bulgar milli menfaatleri yerine Tuna Ötesi büyük evletin menfaatlerine hizmet veriyoruz. Bu soruların cevabını bu gizli dosyalarda bulabiliriz. Toplumumuz bu bilgilere sahip değildir.

Soru: “Vızrajdane” planında gizli olan şeylerden bazılarını bir daha hatırlatır mısınız?

Yanıt:  Bu plan 1982 yılından sonra Moskova’nın emriyle uygulanmaya kondu. Politik düzeyde hareket ettiren güç Andrey Lukanov oldu. “DS” Altıncı Şube’den General Boyan Velinov yönetiminde ve General Bayan Nanka Serkecieva’nın etkin yardımlarıyla gerçekleştirildi. “DS” yapısına alınmış ajan, yatak, gizli yardımcı ve gizli bağlantılı kadrolar arasından olmak şartıyla, tahsil durumu yüksel, mesleğinde yükselmeye hevesli, istikbali açık genç kadrolar arasından Bulgar geçlerden cetveller hazırlanmıştır.  Bu kadrolar, eski sosyalist ülkelerde beklenen politik durumun değiştiği koşullarında harekete geçirilerek kullanılacaktır. Amaç onları Kremlin’in de menfaatleri doğrultusunda kullanmaktır. Bu plana “Vızrajdane” “Diriltme”  ismi verilmesinin nedeni ise, 1982 yılında Bulgaristan’da artık kokuşmaya başlayan sosyalist sistemini yeniden diriltilmesine hizmette bulunmaktır. “Vızrajdane” (Diriltme) planı uygulamaya konduğunda bu kişilerin Bulgaristan’daki dosyaları filme çekilip Moskova’ya gönderildikten sonra, yok edilmiştir. Bu kişiler hakkında Bulgaristan’da herhangi bir belge ve ipucu yoktur. Fakat bu bilgiler olağanüstü değerlidir ve Kremlin menfaatleri doğrultusunda değişik alanlarda her an harekete geçirilerek kullanılabilirler. Rusya’nın Bulgaristan’daki görülmeyen beşinci kol ordusu işte bu kişilerdir.

Soru: Siz bu gizli uygulamaya ait her herhangi bir belge gördünüz mü?

Yanıt: Ben böyle belgeler gördüm. Değişik kaynaklardan gelmişti. Onaylandıktan sonra isimleri Moskova’ya gönderilecek olan kişilerin cetvellerinin suretlerini görme imkânım oldu. Bu cetveller illerde ve merkezde hazırlanmıştı, Sovyet makamlarına verildikten sonra, bazı suretler bizde kalmıştı. Benim gördüğüm cetveller General Velinov tarafından imzalanmıştı. Bunlar arasında 2 eski başbakan, değişik hükümetlerde görev almış bakanlar, Geçiş Dönemi yıllarındaki bazı parti liderleri, Yüksek Yargıçlar, demokrasi yıldızı olarak bilinen bir eski Baş Savcı, kıdemli avukatlar, iş adamları, ilginç gazeteciler vs yer alıyordu.

Soru: Yeni parlamentoda “Vızrojdentsi” (Dirilişçiler) var mı?

Yanıt: Ben bu cetvellerden yalnız bazılarını görebildim. Fakat 3 500 – 5 500 küsur kişinin isminin Moskova’ya gönderildiğini biliyorum.  45.Halk meclisinde 2 kişi, daha doğrusu 3 kişi onlardandır. Şu iyi bilinmelidir ki, bu kişilerin isimleri hiçbir zaman açıklanmayacaktır, yineliyorum onların ajan belgeleri bizim kurumlarımızda ve cetvellerimizde yok. Onları ancak Rusya makamları açıklarsa öğrenebiliriz, onlar bunu yapmaz, çünkü onlar onların etki ajanıdır. Bu kişiler Moskova’da eğitim almamıştır, Moskova’da okumamıştır, hatta onlardan hiç biri Rusya’ya ayak basmamıştır, fakat “DS” aracılıyla Rus ajanı olmuşlardır.

Soru:  Yandan bakınca onları yüzü (profili) nasıldır?

Yanıt:  Politik kimlikleri açısından bakarsak, aralarındaki büyük kalabalık sağ görüşlü ve demokratik kesitlidir. Onlar, yeni zamana göre,  demokratik yapıların içine sızıp yerleşmek üzere seçilmişlerdir. Geçiş dönemi yıllarında gerçek sağcı ve demokratik güçlerin başarısızlığını ve yenilişini ancak böyle açıklayabiliriz. Burada kendilerinden söz edilen kişiler, sosyalim çökerken 25-30 yaşlarındaydı, iyi öğrenim almışlardı, yabancı dil liseleri bitirmişlerdi, Batı dünyasına ilgi gösteren kişilerdi. Gayrı resmi kaynaklardan öğrenebildiğim kadarıyla “Vızrojdentsi” yani “Dirilişçiler” dediklerimiz toplumda kendilerini Rusya’ya karşı konuşmalarıyla tanınan kişilerdir. Fakat gerçekte onlar her zaman Rusya için çalışmışlardır. Bulgaristan geçiş döneminde bu kişilerin hareketleri üzerinde detaylı bir analiz yapılmış olsa, güya mavi ve demokrat, ne ki önemli işlerde ve anda her zaman Moskova lehinde karar alan kişiler olduklarını görürüz. Bulgaristan’da bir Rus yönetim modeli olan oligarşi-mafya modeli böyle kurulmuştur. Bu işlerin anlamını şöyle açıklayabiliriz: Rusların menfaatleri için önemli olan bir kuruma, partiye, iş veya bakanlığa ilgili kişilerden biri atandığında, Kremlin hemen harekete geçerek, taşıyıcı füze rolünü üsleniyor ve bu kişi son söz sahibi başarılı biri oluyor. Bu nedenledir ki, demokrasi yollarında bu kişilerden bazıları ciddi kariyer yapmış, cidden olanaklar sahibi olmuş ve önemli görevlerde bulunmuşlardır. Bu cetveldekilerden bazıları Rusya’nın Bulgaristan’a sızıp yeniden yerleşmesinin önemli ayaklarından olan Mason Localarını, oligarşi çevrelerini kurmuştur. En etkin iktidarın gizli iktidar olduğu bilinir, yani kulisler, perde ardındakilerdir. Bu gizli bir modeldir ve tarihin değişik aşamalarında başarılı çalışmıştır.

Yıllar yılı Alman Birleşik Sosyal Demokrat Partisi Birinci Sekreteri ve Demokeatik Almanya Cumhuriyeti’nin (DAC) parti ve devlet önderi olan Erich Honeker’i hatırlayalım. O, Nazı Almanya’sında, GESTAPO polisinin gizli ajanıymış. Honeker’in kişisel dosyası, DAC devlet güvenlik örgütü ŞTAZİ’nin en yüksek yöneticisi Erich Milke’nin çekmecesinde saklanıyormuş. Milke ise Moskova ajanıymış. Ve sosyalizm yıllarında Honeker’in ipleri böyle çekilmiş. Bulgaristan’da da işlerin böyle yürüdüğüne tarihsel kanılar var. 1956 yılından sonra Bulgaristan’da, Çar III. Boris’in gizli polisinin şefi olan Nikolay Geşev’in ajanı olan, fakat dosyaları Moskova’ya çıkarılan kişilerin yüksek mevkilerde yer aldığını düşünenler oldu. Bu gibi gizli işlerde Moskova çok deneyimlidir. Sosyalizm yıllarında ise adam seçip, 20, 30, 40 yıl sonra onları artık demokratik NATO ve AB üyesi Bulgaristan koşullarında en yüksek düzeyde kullanma olanakları doğmuş ve uygulanmıştır. Bunda olacak, Bulgar devlet yapısının ve kurumlarının çalışma yöntemlerinin Rusya’dan bire bir kopyalanmış olduğuna şaşmamamız gerekir.  Bundan dolayı demokrat yıldızı olarak parlayan, aynı zamanda Kremlin çıkarlarına hizmet eden Bulgar politika ve devlet adamlarının mantığa uymayan davranışlarına şaşmayınız.

Not. Bu kadrolardan biri Ahmet Doğan’dır. Bulgar Yazar Petır Yapov

“Demonıt na DS i KGB”  (DS ve KGB Şeytanı/ eserinde Ahmet Doğan’ı bu açıdan da anlatmıştır.

Okuyanlara teşekkürler.

Paylaşınız.

Reklamlar