Bugün açılışı yapılan yeni meclis döneminin hemen öncesinde geçen hafta, pazartesi günü gerçekleştirilen ve gergin geçen koalisyon toplantısı, birçok siyasi gözlemcinin yönetime dair kötümser tahminlerde bulunmasına sebep oldu. Ancak, bugün konuya ilişkin atılan manşetlere bakılırsa, kaygıların yersiz olduğu görülebilir. “Trud” gazetesi “GERB ve Birleşik Vatanseverler saflarını koruyor”, “Sega” gazetesi “Birleşik Vatanseverler yönetimde kalıyor” manşetleriyle çıktı. Ancak bu bile, üzerinde düşünülmesi gereken, rahatsız edici bir gelişme.

Olağanüstü koalisyon toplantısı, geçen hafta 17 kişinin öldüğü ve 20’den fazla kişinin yaralandığı, Svoge yakınlarındaki otobüs kazası sonrası yapıldı. Kazanın kötü yol altyapısı sonu olduğu ve yetkililerin uygunsuz tepki verdiğine yönelik suçlamalar sonucu, içişleri, ulaşım ve bölgesel kalkınma bakanları istifa etti. Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov, istifalara karşı olduğunu ve ülkenin otoriter yöntemlerle yönetildiğini ifade etti. Simeonov, ayrıca kendisinin de dahil olduğu Birleşik Vatanseverler meclis grubu ve hükümete yönelik iddialarını yineledi. Son derece ağır olmasına rağmen, bir trafik kazasının ülke yönetiminde büyük etki yarattığı gerçeği başlı başına rahatsız edici.

Bu da, akut iç problemlerin var olduğunu, ancak çözümlerinin ertelendiğini gösteriyor. Varsayımın ne kadar doğru olduğu, önümüzdeki günlerde bakanlar istifalarının görüşüleceği ve şimdilik ertelenen toplantıda ortaya çıkacaktır. GERB saflarından, istifaların kabul edilmesinin mümkün olmayabileceği yönünde sinyaller geliyor.
Ancak olanlar, aynı zamanda olumlu ve üzerinde düşünülmesi gereken bir fırsat olarak değerlendirilmedir. İç çelişkiler açıkça iktidar koalisyonunun dağılmasına yol açmayacaktır. Politik baskıyla, hükümetin yapısında herhangi bir değişiklik yapmak mümkün görünmüyor. Ancak, Başbakan Borisov’un siyasi açıdan uygun görmediği sürece. Bazı felaket tellalların öngördüğü gibi, hükümetin değişmesi ve erken seçim gibi bir olasılığın imkansız olduğu neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.  Siyasi güçlerin oranında hiçbir değişiklik yoktur ve böyle bir gelişme için başka hiçbir neden görülmemektedir. Ülkenin siyaset gündemi normal ve öngörülebilir gelişiminde devam ediyor ve bu koşullarda kalmasının daha iyi olduğu düşünülüyor.

Çeviri: Ayser Ali

Reklamlar