1 Kasım 2020 tarihinden sonra buzdolabı, çamaşır makinesi veya televizyon satın aldıysanız, büyük ihtimal aldığınız yeni ürünün ambalajını açarken biraz şaşırmış olabilirsiniz. Paketinizi açtığınızda belki ambalajın üstündekinden çok farklı bir enerji etiketi ile karşılaştınız.

Ancak Avrupa Tüketici Birlikleri Bürosu (BEUC)’ndan endişeye yer olmadığı belirterek bunun elektronik ev aletlerinde daha iyi etiketleme uygulamasına geçilmesi yönünde bir adım olduğunu bildiriyorlar.

2017 tarihli ve 2017/1369 sayılı Avrupa Direktifi ile Avrupa Komisyonu’ndan enerji tasarrufu yönünde büyük potansiyeli veya başka kaynak olanağı olan ürün gruplarını etiketleme ölçeğinin dönüştürülmesi ve etiketlemeye ilişkin kanunları kabul etmesi istendi.

Bu dönüşümlerin nihai tüketim için 2030 yılında 260’ın üstünde Terawatt saat yıllık tasarruf getireceği tahmin ediliyor.

Ev Aletleri Birliği AppliA’nın Bulgaristan şubesi Genel Sekreteti Gabriela Çifliçka şunları paylaştı:

“Yıllar içinde enerji etiketleme mevzuatı, elektronik ev aletlerinin enerji verimliliğinin artırılması ve hanelerde enerji tasarrufunun sağlanması yönünde çok faydalı oldu. Elektronik ev aletleri, bu yönde en fazla denetlenen aletler arasında yer alıyor.”

Ev Aletleri Birliği – AppliA, merkezi Brüksel’de bulunan 25 devletten üretici derneklerinin üye olduğu bir Avrupa ağı.

Yaklaşık 30 yıllık geçmişi olmasına rağmen, etiketleme alanında Avrupa mevzuatı statik değil ve Latin alfabesinde A’dan G’ye kadar işaretli yeni tek tip ölçeğe geçilmesi kararı alındı.

Gabriela Çifliçka şunları paylaştı:“1 Mart 2021 tarihinden itibaren etiketlerde değişimin yürürlüğe gireceği ürünler buzdolapları, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, yıkama ve kurutma fonksiyonlu makineler. Bunların dışında değişiklikler ekranlar, televizyonlar ve aydınlatma kaynakları için de geçerli olacak. Diğer elektronik ev aletlerinde ise onlar hakkında mevzuatın kabul edilmesinden sonra gelecek yıllarda yeni etiketlemeye geçilecek.”

Şimdi yürürlükte olan +’lı etiketleme ölçeği örneğin A+, A++, A+++ v.s devam eden ve 28 Şubat 2021’e kadar geçerli olacak etiketler yerine 1 Mart 2021’den itibaren yeni ölçek yürürlüğe girecek ve elektronik ev aletlerinin etiketleri A’dan G’ye kadar devam eden ölçeğe göre işaretli olacak.

Avrupa Tüketici Birlikleri Bürosu, şu anda birçok ev aletinin +’lı alanda yoğunlaştığını, bunun neticesinde ise tüketiciler arasında sadece dört kişiden biri piyasadaki A+ buzdolabının en az enerji verimliliği olduğunu anlayabiliyor.

Bu karışıklığı durdurmak için, yeni etiketleme açıkça belli olan A-G ölçeğine dönecek. Bununla beraber, elektronik ev aletlerinin verimliliğini ölçmek için daha ciddi standartlar yürürlüğe girecek. Bu nedenle AB’nin yeni enerji etiketinin resmi olarak Mart ayında marketlerde görünmeye başladığında A class yeri, yerini ilerde üretilecek enerji bakımından daha verimli ürünlere bırakması için boş bırakılacak.

Kısaca söylemek gerekirse, yeni enerji etiketleri iki amaca ulaşmalı- birinci olarak yeni elektronik ev aleti satın alırken tüketicilere daha açık ve net parametreler sunmak ve bununla beraber sektörde inovasyonlar için geniş imkan sağlamak.

Bununla ilgili olarak Gabriela Çifliçka şunları belirtti: “Üreticiler yenilik sunma yönünde ara vermeden çalışıyor ve yıllar içinde yüzde 80’i aşkın enerji verimliliği elde edildi. Örneğin, 20-30 yıl önce bir buzdolabı yılda 700 Kilowatt elektrik enerjisi harcıyorsa, şimdiki buzdolapları bir yılda 200’ün altında Kilowatt elektrik enerjisi harcıyor. Bu ise verimlilik olarak çok yüksek bir seviye. İnovasyonlar devam ediyor. Bizler yeni teknolojileri yürürlüğe sokmaya çalışıyoruz, ki yeni mevzuatın amacı da enerji verimliliği bakımından daha yüksek teknolojilerin gelişmesi için önkoşul oluşturmak ve bu sayede hanelerde daha fazla enerji tasarrufunun sağlanması.”

Yazı: Elena Karkalanova
Çeviri: Özlem Tefikova

BNR

Reklamlar