Avrupa Birliği’nin uygulamaya koyduğu yeni ek vergilerden (aksizi) dolayı en çok satılan orta sınıf sigara fiyatları 1 leva ila 1,20 leva arasında artacak. Aksiz oranının 2017 yılı sonuna kadar 1000 kısa sigarada 90 euroya ulaşması bekleniyor. Şu anda ülkede satılan orta sınıf sigaralar ortalama 4,50 levadan satılıyor. sigaraGelecek 4 yılda en az 5,50 leva olması bekleniyor. Yapılan araştırmalara göre Bulgaristan’daki sigara fiyatları 2010 yılından bu yana değişmedi. Son üç yılda yüzde 11,5 olan enflasyon düzenlemesi dahi yapılmadı. Ek vergi oranının 2010 yılında artmasının dışında diğer AB ülkeleri ile kıyaslandığında sigara fiyatlarında başka değişiklik yapılmadı. Diğer AB ülkeleri ile kıyaslandığında en çok tanınan markanın fiyatının en ucuz Bulgaristan’da satıldığı, Bulgaristan’daki sigaraların yeni AB üyesi olan Hırvatistan’dan dahi daha ucuz olduğu kaydedildi.

Yine diğer ülkeler ile doğrudan ve dolaylı vergilerin son fiyata etkilerinin araştırıldığı çalışmaya göre, Bulgaristan’da en fazla vergi oranının bulunduğu kaydedildi. Ortalama 4,50 levadan satılan bir kutu sigaranın üretim giderlerine 1 levadan daha azı giderken geri kalan kısım vergi ve banderol satın alımına gidiyor. Vergisinin ödendiğini gösteren etiketin yapıştırılmasının da Bulgaristan’da yüksek olduğu ifade edildi.

Bir çok ülkede banderoller ya ücretsiz veya devlet tarafından karşılanıyor veya aksiz vergisinin içine dahil edilmiş durumda bulunuyor. Bu nedenle bazı şirketler ürünlerini Bulgaristan piyasasına düşük fiyattan veya zararına satıyor. Bunun daha fazla uzamaması için bazı uluslar arası kuruluşlar sigara fiyatlarını yükseltti. Analizciler, Bulgaristan’daki tüm şirketlerin zor durumda bulunduklarını, bir çok uluslar arası şirketin negatif finans raporu sunduğunu aktarıyor.
Zaman BG

Reklamlar