Yemek yapmak, yorucu günün sonunda geri kalan zamanımızı çalan, can sıkıcı bir yük değildir. FoodieBoulevard blogunun sahibi Sofi Yotova, ilk kitabında okuyucularını işte bu sözlerle karşılıyor ve mutfağa ilham ve gülümseme ile girmenin mümkün olduğunu bize anlatıyor.

“Bir gülümseme ile lezzet – 123 mutfak macerası” sıradan bir yemek kitabı değil, daha çok mutfak günlüğü ve sağlıklı tarifler hazırlama kılavuzu.

“Bunlar benim için tariften ziyade ilham kaynağı. Okuyucunun farklı ve lezzetli yemekler hazırlamak için öğrenebileceği, tercihlerini ve yeteneklerini kullanabileceği özgün bir çerçeve, diyor Sofi Yotova ve şöyle devam ediyor: “O yüzden, okuyuculardan, yemek pişirirken yanlış yapmaktan korkmamalarını rica ediyorum; çünkü böyle anlarda, gelecekte bize faydalı olacak bilgileri ediniyoruz. Kitapta da aynı bir deneyin beklenmedik şekilde sonuçlanması gibi çok fazla yemek ortaya çıktı ve sonuç gerçekten çok iyi oldu.”

Sofi’nin ailesinde çevresi mutfak virtüözleri ile dolu, ancak tek başına yaşamaya başlayıp, kendi mutfağına sahip olduğunda kendince deneyler de yapmaya başlar. O zamanlar malzemelerle, aynı yapboz parçalarını birleştirir gibi renkli resimler oluşturarak eğlenmekten çok hoşlandığını fark eder. Altı yıl sonra, mutfak hayatında çok büyük bir rol oynamaya başlar. Ama vücudumuz için bir besin kaynağı olmasından çok, insanları bir araya getirme özelliğiyle…

Снимка“Herhangi bir rejim uygulayarak ya da tamamen rastgele yeme ile ilişkilendirilen duygusal yeme bozukluğu ile yaklaşık on yıllık mücadeleden sonra, FoodieBoulevard ile ilgilenmeye başladım,” diye anlatıyor Sofi. “Yiyecekleri bir düşman olarak gördüğüm bu işkenceli dönem, çok uzun sürdü. Bununla birlikte, yavaş yavaş, benim üzerimde sahip olduğu farklı etkiyi keşfetmeye, aşçılığı bir sanat olarak ele almaya ve ilham verici bir araç haline getirmeye başladım. Nihayet sonunda yemekle sağlıklı bir ilişki kurmayı başardım.”

СнимкаBlogger, yasaklara veya sağlıksız yiyeceklerin cazibesini inkar edilmesine inanmıyor. Ona göre doğru yol, onları “evcilleştirmek”, yani hem yararlı hem de lezzetli yiyecekler yoluyla zararlı ürünlere bir alternatif aramak. Sofi Yotova, şöyle devam ediyor:

“Sağlıklı gıdalar hemruhsalhemdefizikselsağlığımızı korur.Vücudumuzu veruhumuzu korumak için çeşitli yöntemler var, ancakbu tatvebütçepahasınaolmamalı diye düşünüyorum.Sağlıklı beslenmesözkonusuolduğunda, genellikleaşırı uçlaragitme hatasına düşüyoruz. İnsanlar, bunun içinpahalı ürünlertüketmelerigerektiğialgısı ilebaşbaşa bırakılıyor. Veaslında, bubizimgünlüktercihlerimizetemelolabilecekbilgidenmahrumbırakan, sonderecetehlikelibirefsanedir. Buyüzdenkişiselolarakiyiyemekhakkındakonuşmayı tercihediyorum – çeşitlikaynaklardanolabilir, evortamındahazırlanabilirvehattasatınaldığımız, hazıryiyeceklerde olabilir. Doğruseçimiyapmakiçinihtiyacımızolantek şeybilgivebelkide yeni şeyleridenemeyeistekliolmak.”

СнимкаGazetecilik mezunu Sofi Yotova, blogunda en sevdiрi iki uğraşıyı bir araya getiriyor – yazmak ve fotoğraf çekmek. Ve mutfağın dünya ile iletişim kurduğu dil olmasından dolayı, mesajlarına da yine mutfak yoluyla ulaştırıyor. Özellikle de, bizi başka türlь duymayan insanların dikkatini çekmek için yemeğin iyi bir fırsat olduğu gerçeği.

 

Çeviri: Ayser Ali, BNR

 

Reklamlar