Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Milletvekili Dimço Mihalevski, Geçici Mekansal Planlama Meclis Komisyonu’nun yasa dışı yapılan evlerin yıkımına ilişkin 3 aylık moratoryum kararının ardından, “İmar Kanunu’nda (ZUT) değişiklik yapan yasa tasarısıyla şehir ve köylerdeki evler kanunlaştırılacak” diye bildirdi.
dimco-mihalevski-bsp
Yasa dışı evlerin yıkılması yasaklanan dönemde hükümetin İmar Kanunu’nda değişiklik yapması bekleniyor.

Mihalevski, “Kanunda yapılacak değişiklikler, belediyelerin bu mahallelere ilişkin özel detaylı imar planları kabul etmelerine imkan sağlayacak. Bu binaların yoğunluk, binalar arasındaki mesafe, yükseklik ve başka istemler bakımından inşaat standartlarına uyması beklenemez” diye kaydetti. Milletvekili, “Böylece yasa dışı olan binaların yıkılması yerine özel imar planlarla kanunlaştırılmış olacak” diye izah etti. Mihalevski’nin ifadesine göre özel prosedür gereği yasadışı yapılan evlerin kanunlaştırılmasıyla, elektrik çalınması gibi başka türden sorunlara da çözüm bulunmuş olacak.
Mihalevski, “Bazı kişiler şimdi elektrik çalıyor, çünkü elektrik dağıtım şirketleri yasa dışı binalara elektrik bağlayamıyor“ diye kaydetti. Milletvekilinin ifadesine göre bu sebepten dolayı başka imar sorunları da çözülemiyor. Mihalevski, kanun değişikliğin istisna olarak Roman mahallelerine ilişkin olduğunu ve örneğin villa ve korunan alanlarda yasa dışı sitelerin bu düzenlemeden faydalanmasının mümkün olmadığını belirtti.

BSP Milletvekili, “Kanunda bu tür detaylı imar planlarının sahiplerinin tek evleri olması halinde yapılabileceği yazılacak. Korunan alanlarda herhangi bir şeyin kanunlaştırılması söz konusu değil” diye ifade etti. Yasa dışı yapılara dair moratoryum önergesi Parlamento’ya bir hafta önce BSP Başkanı Sergey Stanişev ile sol görüşlü bir grup milletvekili tarafından sunuldu.

Mihalevski dün, “Moratoryum kararının açıklanmasından sonra en az 100 kişi beni telefonda arayıp teşekkür etti. Onların arasında korunan alanda yasa dışı olarak villası bulunan tek bir villa sahibi dahi yoktu” diye paylaştı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar