3. YARGI PAKETİ OLAN
HUKUK MUHAKEMELERİNE İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

 

Değerli dostlar,

Hukuk yargılamalarının daha hızlı, etkin ve verimli yürütülebilmesi, tahkim, sulh ve kabul, delil tespiti, ön inceleme, belirsiz alacak davası, feragat, ihtiyati tedbir, kanun yoluna müracaat, sulh ve arabuluculuğa teşvik, mahkemelerin uzmanlaşması, ses veya görüntü yoluyla duruşmaların yapılması gibi müesseselerin revize edilmesi, bazı tüketici davalarında arabuluculuk müessesesinin getirilmesi vb. önemli düzenlemeler içeren, “Yargı Reformu Strateji Belgesi” çerçevesinde hazırlanan 3. Yargı Paketi olan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

‪Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunundan kaynaklanan sorunların giderilmesi amaçlanmaktadır. Öte yandan yargılama usulünde önemli rol oynayan istinaf hükümlerine ilişkin de düzenlemeler yer almaktadır.
  • Yargılamayı uzatan sorunların giderilmesi, yargıya güvenin artırılması, ticari hayatın ve yatırımların olumlu yönde etkilenmesi hedeflenmektedir.
  • Hukuk yargılamasında yer alan bazı müesseseler revize edilmektedir. Bu çerçevede ön inceleme, belirsiz alacak davası, yargılama süreleri, feragat, sulh ve kabul, bazı tebligat zorunlulukları, bozmadan sonra ıslah, ihtiyati tedbir, kanun yoluna müracaat, tamamlama kararları, tahkim, delil tespiti, ticari defterlerin ibrazı, heyetli mahkemelerin çalışma usulü, sulh ve arabuluculuğa teşvik, mahkemelerin uzmanlaşması, ses veya görüntü yoluyla duruşmaların yapılması gibi pek çok usul kurumuyla ilgili düzenlemeler sevk edilmiştir.
  • Bazı tüketici davalarında dava şartı olarak arabuluculuk usulü getirilmektedir. Böylece hakem heyetlerinin görev alanı dışında kalan ve “doğrudan” tüketici mahkemelerine açılan yıllık yaklaşık 50 bin dosyanın zorunlu arabuluculuk kapsamına alınması öngörülmektedir.
  • Heyet halinde çalışan ticaret mahkemeleri daha işlevsel ve etkin hale getirilmektedir. Ticaret mahkemeleri ile fikri ve sınai haklar mahkemelerinin ilke olarak il merkezlerinde kurulması ve o ile bağlı ilçelerdeki davaların da il merkezindeki bu mahkemelerde görülmesi sağlanacaktır. Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde zaten mevcut olan bu uygulama tüm illere yayılacaktır. Böylece, teknik nitelikli bu davaların uzman mahkemelerde görülmesi amaçlanmaktadır.
  • Yapılan düzenlemeler; ilk derece yargılamasında 3.7 milyon ve kanun yolu incelemesinde 550 bin olmak üzere toplam 4.2 milyondan fazla dosyanın daha hızlı ve daha ucuz bir şekilde sonuçlanmasına katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla bu düzenlemeler 4 milyonu aşkın hukuk dosyasında taraf olan, avukatlık veya hakimlik yapan, bilirkişilik görevini icra eden, hakemlik yapan pek çok hukuk süjesini doğrudan etkileyecektir.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss216.pdf

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

 

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar