Başbakan Plamen Oreşarski, Bakanlar Kurulu’nda protestocuların temsilcileri ve STK’larla olağan görüşmesinde “2014 yılından sonra yabancılara Bulgar toprağı satışı yasağının uzatılması gerçekçi değil.” dedi.plamen-oresarski-bulgaristan-basbakanBaşbakan Oreşarski, Bulgaristan’ın 2004 yılının sonuna doğru imzaladığı Avrupa topluluklar birliğine girme anlaşmasında gerçek kişilere toprak satışını 7 yıl süreyle erteleme maddesi olduğunu ve anlaşmanın 2014 yılında geçerliğini yitirdiğini hatırlattı.
Başbakan, bu alaşmada yapılacak her değişiklik için 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin onayı gerekeceğinin ve AB tarihihde böyle bir uygulama olmadığınının altını çizdi.
Oreşarski, uzatmanın teoride mümkün olduğunu, ancak pratikte böyle bir şeyin uygulanmadığı görülmediğini kaydetti ve “27 ülkenin bizim önerimizi onaylamasını bekleyemeyiz. 1 ülke bile onaylamadığında anlaşma geçersiz sayılır.” dedi.
Oreşarski, yasağın uzatılmasının yüzde 99.99 emin olduğunu belirtti.
Başbakan “Gerçek tehlikeden çok psikolojik korkular olduğu görüşündeyim.” ifadesini kullandı.
Başbakan Oreşarski, korkuların yersiz olduğunu, tüzel kişilerin rahatlıkla toprak satın aldığını savundu.
Oreşarski, tarım alanında yabancı sermayenin teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.
SKAT, TÜRKİYE’NİN TOPRAKLARI SATIN ALACAĞINDAN ENDİŞELİ
Başbakan Oreşarski’nin uzatılmayı kabul etmemesine milliyetçi Skat televizyonu da tepki gösterdi.
Skat, Bulgar topraklarını satın alanların Bulgaristan vatandaşlığı maskesi altına gizlenidğini, artık her millȋ çıkarlarını savunan ülkenin Bulgar toprağı satın alabileceğini ifade etti.
Skat, Türkiye, İsrail, Rusya ve Çin’in maşaları tüzel kişi olarak kullanarak Bulgar toprağı satın aldığını ileri sürdü.
Aydın Osman | T HABER
Reklamlar