Muhalefetteki Volya (İrade) Partisi’nin bugün iktidar partisi Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) ile gerçekleştirdiği görüşmede farklı sektör politikaları üzerinde uzlaşmaya varılması sonucunda tekrar Meclis çalışmalarına katılacağı açıklandı.

İki partinin Meclis grupları arasındaki görüşme, geçen hafta Volya Partisi’nin Meclisi boykot kararı almasından dolayı icap etti. Daha sonra Volya Partisi Genel Başkanı Veselin Mareşki, Volya Partisi milletvekillerinin, Meclisin toplanabilmesi için kaydını yaptıracaklarını, ancak Meclis çalışmalarına katılmayacaklarını belirtmişti.

GERB Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov, Volya Partisi milletvekilleriyle yaptığı görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, ”Meclisteki çoğunluğu oluşturan partilere mensup sorumlu politikacılar olarak Parlamento’daki tüm partilerle yapıcı bir diyalog istiyoruz” diye kaydetti.

Tsvetanov, iki siyasi güç arasındaki görüşmenin başında vergi dairelerinin faaliyeti, gayri safi millî hasılanın (GSMH) artırılması, hükümetin görev süresinin sonunda ülkedeki asgari emekli aylığının 240 levaya kadar artmasının yanı sıra ortalama işçi ücretinin de artırılması olasılığı üzerinde konuşulduğunu belirtti.

Tsvetanov’un ifadesine göre, görüşmelerde Volya Partisi lideri, Kuzeybatı Bulgaristan’ın ekonomik kalkınmasının gerekliliğini de bir konu haline getirdi.

Tsvetanov, ”İşsizlik oranı düşük ve artık % 5,2 civarında. Hükümetin görev süresinin sonunda işsizlik oranının yüzde 4’e düşmesi öngörülüyor. İhracatta artış var, yatırımlarda artış var. Mevcut Parlamento’nun en büyük başarısı, serbest piyasadaki tüm elektriğin 1 Ocak 2018’den itibaren enerji alışverişi yoluyla şeffaf bir şekilde satılmasını sağlamak için mevzuat kabul etmesidir” diye övündü.

İki taraf arasındaki diyaloğun bir anlaşma olarak ele alınamayacağına dair güvence vererek, buna gerçek politikaların bir tartışması gözüyle bakılması çağrısında bulundu. İki siyasi partinin görüşmelere devam etmeyi taahhüt ettiği anlaşıldı.

Volya Partisi Genel Başkanı, GERB partisine hızlı tepki vermesinden ve görüşme davetine hızlı bir şekilde icabet etmesinden dolayı teşekkür etti.

Mareşki, ”Seçilen partilerin parti yönetim programına uyup uymadıklarına ilişkin soru en önemlidir. Buna vurgu yapmak istedik. Tanrı’ya şükür, bu oluyor” dedi. Volya Partisi lideri ayrıca görüşmede GERB milletvekillerinin sergilediği profesyonel yaklaşımdan etkilendiğini dile getirdi.

Mareşki, ”Bu görüşme önemliydi, çünkü onların yönetim programını iyi bilmeden ve uygulama raporunu bilmeden, sonuçta devlete zarar verecek gerekçesiz kararlar alabilirdik” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar