St. Petersburg Başkonsolosu Tanju Bilgiç, St. Petersburg’a yaklaşık 660 km uzaklıktaki Vologda Bölgesini ziyaret etti. Başkonsolosluk Ticaret Ataşesi’nin de katıldığı ziyaret sırasında, Vologda Valisi Oleg Kuvshinnikov ile Vologda Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Evgenia Gavrilova bir araya geldi.

Vologda Devlet Teknik Üniversitesi Rektörü Leonid Sokolov ile görüşerek, üniversitede “Türkiye Ekonomisi ve Türk Dış Politikası” konulu bir konferans veren Başkonsolos, Kuzey Batı Bölgesindeki en büyük Türk yatırımlarından birisi olan Vologda’nın Çagoda ilçesinde kurulu Ruscam-Pokrovsky Cam Ambalaj Fabrikası’nı da ziyaret etti.

Görüşmelerde Vologda Valisi Kuvşinnikov, Vologda’nın ekonomik potansiyeli hakkında bilgi vererek, Türkiye’nin Vologda için önemli bir ticari ortak olduğunu; ancak, ikili ticaretin daha da artması gerektiğini belirtti. Türk şirketlerini Vologda bölgesine yatırım yapmaya davet eden Vali, yatırım yapacak Türk şirketleriyle bizzat ilgileneceği sözünü verdi.

Çerepovets havalimanın uluslararası uçuşlara açılmasının planlandığını söyleyen Vali, 2013 sonbahar aylarından itibaren Çerepovets ve Türkiye’nin bazı şehirleri arasında doğrudan charter seferleri başlatılması konusunda Başkonsolostan destek istedi.

resim tanımı girin

Vologda, Rusya’nın tarihi açıdan zengin bölgelerinden biri. 1,2 milyon nüfusa sahip olan Vologda’nın en büyük ve sanayileşmiş şehri 312 bin nüfuslu Çerepovets. Vologda Bölgesi, sanayi üretimine dayalı bir ekonomiye sahipt. Üretimde en büyük pay ise %55’le demir çelik ürünlerine ait. Vologda, çelik ve hadde demir üretiminde Rusya genelinde ikinci sırada.

Türkiye ve Vologda arasındaki dış ticaret hacmi 2012 yılında 122,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamın 118,1 milyon doları Türkiye’nin bölgeden ithalatı. Türkiye’nin bölgeden en büyük ithalat kalemleri gübre (62,5 milyon dolar) ve demir-çelik ürünleri (54,3 milyon dolar) oluşturmakta. Türkiye’nin bölgeye en büyük ihracat kalemi ise, fabrikalarda kullanılan makineler ve makine aksamları.

Reklamlar