varsova-bg

Vişegrad Dörtlüsü, Avrupa’ya gelen göçmenlerin geri çevrilmesini istedi.

Vişegrad Dörtlüsü olarak bilinen Avrupa Birliği içindeki Macaristan, Polonya, Çek ve Slovakya Başbakanarı Varşava’da düzenledikleri toplantıda Brüksel’in sığınmacı ve göçmenleri üye ülkelere dağıtma siyasetinin Avrupa’ya gelen göçmenlerin geri gönderilmesi siyasetiyle değiştirilmesini istediler.

Polonya Dış İşleri Bakanı Mriuş Balşçak, sığınmacıların AB ülkelerine dağıtılması ve onların 27 ülkeye yerleştirilmesi siyasetine karşı çıkarken, “Brüksel’in bu siyasetinin iyi sonuç vermediğini, kıtaya sığınmacı ve göçmen seli çektiğini, bunalımın çözülemediğini, tam aksine derinleştiğini” söyledi.

Vişegrt dörtlüsü AB dış sınırlarının güçlendirilmesinden yana çıkarken, bu işte Macaristan’ın örnek ülke olduğunu fakat Brüksel tarafından eleştirildiğini bildirdi.

Slovakya Dış İşleri Bakanı Robert Klinyak, göç bunalımının belenmeyen bir bunalım olmadığını, onun da nedeni olduğunu söyledi. Üye ülkelerden bazılarının Şengen antlaşmasının kimi maddelerine uymadıklarından da birçok sorun belirdiğine işaret etti.

Macaristan Dış İşleri Bakanı ise toplantıdan sonra verdiği demeçte, Mcaristan topraklarından 104 ülkeden sığınmacı ve kçk geçtiğini, bu ülkelerde savaş olmadığını açıkladı. Bu nedenle br Macaristan olarak “sığınmacıları üye ülkelere dağıtma siyasetinden vazgeçip onları geri gönderme siyaseti” uygulanmasını istedi.

Vişegrad Dörtlüsünün, sığınmacı ve göçmen siyasetini Polonya başkentinde Bulgaristan, Hırvatistan, Slovenya ve Belçika temsilcileriyle görüşmesi bekleniyor.

Bu gelişmeler Avrupa Birliği’nin sığınmacı ve göçmen siyasetinde bir çatlama olduğunu ve bunalım baş gösterdiğini gösterirken, AB-Türkiye Antlaşmasını uygulamakta çıkan pürüzleri de birer birer ortaya koyuyor.

Bilindiği üzere 24 Kasım 2016’d Bulgaristan’ın Harmanli şehrindeki Kapalı Göçmen Kampında isyn oldu. 24 polis yaralanırken 400 sığınmacı tutuklandı ve bunlardan 18’i Bulgar bayrağını yakma suçundan mahkemeye sevk edildi. Ayaklanmadan sonra Harmanli kampında yalnız sığınmacı ileler kaldı. Diğer sığınmacılar ise, Bulgar-Türk sınır bölgesinde bulunan eski kışlalara dağıtıldılar.

Varşova / Sofya

Reklamlar