Dinin garip kaldığı dönemlerde İslam ışığının sönmemesi için canhıraş mücadele eden mübarek insan. Bir çok din alimi o devrin şerrinden korunmak için köşelerine sinmiş O ise dağ taş gezerek okutacak talebe aramıştır. Hayatı boyunca “dışımız halk ile içimiz Hak ile” prensibini düstur edinen 72 yıllık ömrünü Kur’an hizmetlerine adamıştır.

suleyman-hilmi-tunahan-hocaefendi-vefatinin-54-yiliSüleyman Hilmi Tunahan Hocaefendi (1888-16 Eylül 1959); Bulgaristan’ın Silistre şehrinin bir köyü olan Ferhatlar’da doğdu. Nakşibendiye Silsile-i Saadat büyüklerinden olup otuz üçüncü ve son halkası olarak sevenleri tarafından kabul edilir. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun ardından bazı dersiamlar, “Artık hocalıkta bize ekmek kalmadı. Bize tevdi edilecek yeni mesleklere gidelim” derler ve çeşitli memuriyetlere tayin edilirler. Fakat, Süleyman Hilmi Efendi, “Efendiler, hocalık bir meslek, bir ekmek teknesi değildir.

Hocalık Allah’ın, Resûlullah’ın, Kitâbullah’ın ve Din-i Mübin-i İslam’ın tebliğ memurluğudur” diyerek tek başına din eğitimi vermeye devam eder. 1924 ile 1959 arası Kur’an-ı Kerîm okutmak için kurduğu medreseler mevcut Cumhuriyet dönemi yasalarına aykırı olduğu için eğitim faaliyetleri gizlilik içinde yürütüldü. Kur’an-ı Kerîm derslerini gizlilik içinde, izbe ve soğuk mekânlarda şehir içi taksi yolculuklarında, tren kompartımanlarında yürütmüştür. Tunahan Hocaefendi, bu çalışmaları çerçevesinde defalarca tutuklanıp, zindanlarda işkenceler gördü.

Buna rağmen çok sayıda Kur’an kursu hocası, vaiz ve müftü yetiştirmiş ve “Yaşlılardan başladık, gençler daha sonra geldi. Ve şimdi yürüyor… Bütün bunlar, Cenaba-ı Hakk’ın bize lütfudur” diye şükretmiştir. İlimde en ileri noktaya gelerek, müderris, dersiam, hukukçu, hadis ve tefsirde devrin en önemli İslam âlimlerinden biri olan Tunahan’ın en önemli eseri, Kur’an-ı Kerim öğrenme süresini kısaltıp pratik hale getiren Elif Cüzü’dür.

Kendisi kitap yazmaktan çok kitapları yaşayacak ve yaşatacak ayaklı kitap yetiştirmeyi uygun görmüştür. 16 Eylül 1959 Çarşamba günü, İstanbul Kısıklı’daki evinde hayata gözlerini yuman Tunahan’ın kabri Karacaahmet Mezarlığı’ndadır.

 

Milliyet

Reklamlar