Birkaç yüz kişi, Yüksek Yargı Konseyi binası önünde bir araya toplanarak, Başsavcı Yardımcısı İvan Geşev’in Başsavcı adaylığının geri çekilmesi istemiyle protesto gösterisi yaptı. Protesto, sosyal medya üzerinden Demokratik Bulgaristan Birliği İttifakı tarafından organize edildi. Bivol.bg isimli araştırmacı gazetecilik internet sitesinde çalışan gazeteciler ve Sofya Mladost İlçesi’nin eski Belediye Başkanı Desislava İvançeva’nın destekçileri de protestoya katıldılar.

Yüksek Yargı Konseyi Savcı Heyeti üyeleri tarafından oybirliğiyle Başsavcı adayı seçilen Geşev’in adaylığına gerek siyasi partiler gerekse sivil toplum kuruluşları ve hukuk çevreleri olumsuz tepki verdi.

Bugünkü Yüksek Yargı Konseyi toplantısında beklendiği gibi alternatif aday gösterilmedi. Bu konuda yetkili olan Adalet Bakanı Danail Kirilov, toplantıya katılmadı.

Toplantının yapıldığı sırada protestocular, “Sizler Utançsınız!”, ”İstifa”, “Geşev Dışarı” şeklinde sloganlar attılar.

Evet, Bulgaristan Partisi lideri olan eski Adalet Bakanı Hristo İvanov, Yüksek Yargı Konseyinden yargının prestijini baltalayan eylemlerinden dolayı İvan Geşev hakkında disiplin soruşturması başlatılması talebinde bulundu. İvanov, Geşev’in Hakimler İçin Etik Kurallarına aykırı gelen kabul edilemez siyasi nitelendirmelerde bulunduğunu, kabul edilemez siyasi konuşmalar yaptığını ve bu nedenle görevlerinden uzaklaştırılması için anayasal bir zemin olan yargının otoritesini baltaladığını yazıyor.

Öte yandan bir grup vatandaş da Geşev’in Başsavcı adaylığını desteklemek için gösteri yaptı. Bu grupta PİK NEWS Şirketi Sahibi Nedyalko Nedyalkov da yer aldı. Geşev’in Başsavcı adaylığını destekleyen grup, Yüksek Temyiz Mahkemesi Başkanı Lozan Panov’un istifasını istedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar