1 ile 21 Ağustos günleri arasında Varna’da düzenlenen Uluslararası zanaat ve sanat fuarı “Bulgarika”, art arda 23. kez farklı sanat dallarından yüzlerce sanatçıyı bir araya getirecek. Güzel ve uygulamalı sanatlar, el sanatları ve müzik alanlarında çalışan sanatçıların yer alacağı etkinliğe her yıl olduğu gibi seyirciler de aktif olarak katılabilecek. Onlar sanat eserlerinin doğmasına tanıklık etmekle kalmayacak, aynı zamanda zanaat dersi alabilecek ve en güzel anmalık eşyası seçilirken oy kullanabilecekler.

Bulgar el sanatlarının ebedi olduğunu gösteren “Zanaat yaşatmak” projesi kapsamında ustalığını diğerlerine aktaran zanaatçıları tanıtıyoruz” – diyor fuarın programını anlatan “Bulgarika” Derneği Başkanı Veselina Savova ve şunu da ekliyor: “Örneğin, Varna’da, büyük sayıdaki öğrencisine dokumayı öğreten bir dokuma okulumuz var. Onlar öğrendiklerini kendi öğrencilerine aktarıyorlar. Ustalık insandan insana geçerek yaşamaya devam ediyor yani. Zanaatların canlanmasını izlemekten mutluyuz.

Bundan 23 yıl önce bazı ustalar, zanaatkar olduklarını söylemekten çekinirken, şu anda bununla gurur duyuyorlar. Bazı el sanatları sadece canlanmakla kalmadı, aynı zamanda onları uygulayan insanlar için bir yaşam biçimi haline geldi. “Soylar” adı ile başlattığımız diğer bir projemiz kapsamında ise ustalığın babadan oğula, anneden kıza, büyükbabadan torununa nasıl aktarıldığını gösteriyoruz. Her yıl bir aileyi ve uğraştığı zanaatı sunuyoruz. “Keşifler” projesiyle ise ülkenin dört bir köşesinde ustaları arıyoruz ve bulduğumuz kişileri meraklılarla buluşturuyoruz.

Varna Fuarı’nı ülkedeki diğer teşhirlerden ayıran şey, el sanatları temsilcileri ve ressamları bir araya toplayarak onlara birlikte çalışma imkanının sağlanmasıdır. Fransa, Almanya, Slovenya, ABD, Rusya ve Güney Kore’den sanatçılar bu yaz “Ustalar Evi” galerisinde resimleriyle yer alıyor. Bulgar ressamlar Paruş Paruşev, Yavor Vitanov ve Vladin Vladev tarafından temsil ediliyor. Seçkin zanaatkarlar arasında ahşap oymacıları Tina Rujina ve Petko Petkov, dokumacılar Veselin Fesçiev ve Darina Rahneva ve cam üreticisi Borislav Korudjikov’un isimlerini bulabilirsiniz.

“Büyük sanatçıların kendi kendini yetiştiren ustaların eserlerine hayran kaldığını görmekten çok mutlu oluyoruz” – diyor Veselina Savova. “Örneğin, olağanüstü minyatür ahşap oymaları üreten Ivan Kostov, geçen yaz Rus profesör Vyaçeslav Babiyak tarafından övgüler aldı. Profesöre göre, bunlar gördüğü en güzel eserlerden bazıları. Bir başka anlamlı şey de, bazen ülkenin en ücra köşelerinde bulduğumuz ustaların hayatlarını değiştirmeyi başarmamızdır – onları sanatseverlere tanıtmamız bile yeterli. Mesela, fuarda çalışmaları tam anlamıyla kapış kapış alınan Teteven’den muhteşem ahşap oymacısı Trayan Gabrovski’nin gibi. Bu yüzden zanaatkarlarımızı, çok sayıda turistin bulunduğu ve Deniz Bahçesi’nin yaz aylarında en ticari yerlerden biri haline dönüştüğü Varna gibi bir şehirde gösterilmesi önemlidir. Bu şekilde sanatçılar kendilerini sanata vererek ailelerini geçindirebileceklerini anlamış oluyorlar. Bu sergiyi düzenlemekle kendimize edindiğimiz önemli görevlerden biri de sanat ve insanın yeteneği ile geçimini sağlama imkanı arasındaki bağlantıyı kurmaktır.

Fuar, “Aria Bulgaria” ve “Varna”topluluğu sanatçılarınnın sahne alacakları bir halk konseri ile açılacak, 15 Ağustos Varna Günü dolayısıyla da birçok etkinlik düzenlenecek. Kapanışta ise“ Hediyelik Eşya” yarışmasının kazananlara ödüller dağıtılacak.

 

BNR

Reklamlar