Kriz önümüzdeki dönemlerde de faydalı olacak bir icada sebep oldu. Varna Göz Hastalıkları Eğitim Hastanesi’nde göz doktorları için eşi benzeri olmayan bir kask icat edildi.

Optometri (Göz muayenesi) bölümünde öğrenci olan Hatice Davidova, eşinin şirketi aracılığı ile pleksiglas maddesinden bütün biyomikroskoplar için kullanılabilecek bir kask icat etti.

Bir hastanede İcra Müdürü olarak görev yapan Prof. Dr. Hristina Grupçeva “Bu icat işi kolaylaştırıyor, aynı zamanda tam koruma da sağlıyor” dedi ve şöyle devam etti Hristina Grupçeva:

“Bu kask hem hastaya hem de doktora koruma sağlıyor, sadece Covid-19 virüsü söz konusu değil. diğer bir konu da, maskelerin burnun üstüne yerleştirildiklerinde, terlemeye yol açıyor olmalarıdır, bu kask ise belirli bir mesafede olduğu için ve her türlü biyomikroskop için uygun olmasından dolayı çok kullanışlı. Her muayeneden sonra temizlenerek çok defa kullanılabilir. Bu ise çok önemlidir, çünkü göz muayenesi yaparken biz hastaya 40 santimetre mesafede duruyoruz, onun kişisel alanına giriyoruz. Artık 45 ‘in üstünde sipariş aldık.”

Hastane bütün ülkedeki meslektaşlarına bu konuda yardım etmeye hazır. Dört hafta öncesinde Varna Eğitim Hastanesi oftalmologları doktorun ağzının önüne yerleştirilen küçük koruyucu kasklar icat etti.

Dr. Hristina Grupçeva: “Bu parça hiçbir koruma sağlamıyor, icat edilen yeni kask ise tam koruma sağlıyor ve her tür epidemi şartlarında, solunum hastalıklarının sıklaştığı zamanlarda, hatta muayenelerde sürekli bile kullanılabilir” diye belirtti.

Dr. Hristina Grupçeva’nın yönettiği hastane acil hastaları kabul etmeye devam ediyor.

“Hastalarımızı korumak için bütün gerekli koşulları sağladık. Her gelen kişinin vücut sıcaklık derecesini ölçüyoruz, hastaların birer refakatçı ile gelebilecekleri rejimi yürürlüğe soktuk. Tek şartımız hastanın maske ve eldivenle olmasıdır. Ayrıca ameliyat ihtiyacı varsa, hastanın ameliyathaneye götürüldüğü özel rejimimiz de var. Gerekli ameliyat yapıldıktan sonra hasta mümkün olan en kısa sürede taburcu ediliyor.”

BNR

Reklamlar