Ulusal Elektrik Şirketi (NEK), 1 Temmuz 2019 itibariyle hanehalkları ve küçük işletmelere yönelik elektrik fiyatında yaklaşık % 20’lik bir artış talep etti. NEK’in elektrik fiyat tahmin raporuna göre hanehalkları ve düzenlenmiş piyasaya yönelik elektrik ortalama alım fiyatı 1 Temmuz’dan itibaren megavat başına 151 leva olup, cari dönem için geçerli fiyattan yaklaşık % 20 daha yüksektir.

Ülkede faaliyet gösteren üç elektrik dağıtım şirketi, elektrik fiyatlarında artıştan bahsetti, fakat yüzde 8-9 arasında olmak üzere atıfta bulunulan tutarların yarısı oranında bir artış söz konusudur. Bulgaristan Elektrik Enerjisi Sistem Operatörü (ESO) Şirketi’nin eski müdürü Valentin Kolev, Bulgaria ON AIR televizyonuna verdiği demeçte, karbondioksit emisyonlarının azaltılması için yapılan harcama tutarının ciddi oranda artmasından dolayı elektrik fiyatının zamlanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Eski Ekonomi ve Enerji Bakanı Yavor Kuyumciev’in ifadesine göre, elektrik hizmetleri için toplanan ücretler, yapılan giderleri karşılamıyor. Fiyatların piyasa fiyatı olması ve enerji dengesi sağlanması halinde daha da yüksek olması gerektiğini belirten Kuyumciev, “Başka bir sorun daha var – elektrik fiyatıyla sosyal politika yapmak mümkün değil. Yapılması gereken, elektrik fiyatının aynı seviyede tutulması değil, yüksek fatura ödemeye parası yetmeyen insanların elektrik tüketimini yükseltmesini teşvik etmektir” dedi . Kuyumciev, yüksek elektrik faturası ödeme imkanı olmayan vatandaşları desteklemesinin devlete daha ucuza mal olacağını düşünüyor.

Kolev,”Elektrik desteği ödemeleriyle bizler küçük tüketicilerden ziyade büyük tüketicileri destekliyoruz. Bu yüzden Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, yüksek elektrik faturası ödeme imkanı olmayan vatandaşları desteklemesi gerekir “ dedi. Kuyumciev’in ifadesine göre, yapılacak zam muhtemelen sembolik miktarda olacak ve yüzde 20 oranına çıkmayacak, çünkü siyasi seçimler yapılacak. Kolev, bu durumda NEK’in ciddi zarara uğrayacağını söyledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar