UNESCO Genel Müdürü Audrey Azoulay, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in daveti üzere 23 ile 24 Mayıs tarihlerinde ülkemizi ziyaret etti. İkili arasında yürüten görüşmede Bulgaristan ile UNESCO arasında işbirliği konusu ve ayrıca ülkemizin Yönetim Kurulu üyesi olarak öncelikleri masaya yatırıldı.  Cumhurbaşkanı “Bulgaristan, Avrupa medeniyetinin gelişimi için  katkıda bulunan ve işbirliğine ve etnik, dini ve ırk ayrılıklarının aşılması yönünde işkilerin pekiştirilmesine dayanan barışçıl bir dünyanın kurulması için çalışan bir ülkedir” dedi. Görüşmenin ardından Audrey Azoulay, UNESCO’nun ülkemizde, tıp araştırmalarına odaklanacak olan Uluslararası Sürdürülebilir Teknolojiler Enstitüsü’nin kurulmasını destekleyeceğini açıkladı. Hatırlatmak gerekiyorsa, bu fikri, Cumhurbaşkanı Radev, 2017 yılında Paris’te Genel Müdürü Audrey Azoulay ile bir araya geldiği görüşmede öne sürmüştü. UNESCO Genel Müdürü Sofya ziyareti çerçevesinde Başbakan Boyko Borisov ve Halk Meclisi Kültür ve Medya Komisyonu Başkanı Vejdi Raşidov ile görüştü. Vejdi Raşidov, İstanbul’daki “Sveti Stefan” Demir Kilisesi’nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmesi için Audrey Azoulay’den destek istedi.  Raşidov, “Sveti Stefan” Demir Kilisesi’nin iki ülkenin ortak adaylığının olması amacıyla Türkiye ile ilk görüşmelerin yürütüldüğünün altını çizdi.

Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Müdürü Audrey Azoulay, Sofya “Sveti Kliment Ohrdiski” Üniversitesini ziyaret etti ve “21.yüzyılının UNESCO meydan okumaları” konulu konferansı sundu. Genel Müdürü Audrey Azoulay, bugün karşı karşıya geldiğimiz zorlukları anlatırken bu zorlukların eğitim, kültür, bilim ve uluslararası işbriliğinin desteği olmadan aşılamayacağının altını çizdi.UNESCO Genel Müdürü, “Çevre alanında önemli bir sorun mevcut, bu da küresel ısınma ve bioçeşitliğinin yok olması.Teknolojilere gelince, burada dijitaleşmenin ve yapay zekanın eğitimi, iletişimi ve sosyal ilişkilerini ne şekilde değiştirdikleri konusu çok önemlidir. Aşırılıkçılık da diğer bir sorundur ve dördüncü önemli konu kadın ve erkek eşitliğidir. Bütün bunlar dünya açısından çok önemli olduğu için  bu sorunların  tek taraflı çözülmesi mümkün değildir. İşte bundan dolayı da ülkeler, bölgesel düzeyde hareket etmelidir” diye konuştu.

Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Müdürü Audrey Azoulay, konuşmasında dünya genelinde kültür mirasının ve bioçeşitliğiğinin korunmasına dikkat çekerken bütün bunlar halkların kimliği ile bağlantılıdır, dedi. Sözlerine göre, ayrıca kültür mirasını tanımak diğerlerin kültürüne ilginin uyandırımasına neden oluyor. UNESCO Genel Müdürü kültürün ve kültür mirasının, ekonomik kalkınmaya olduğu kadar çatışmalar sonrası barışın sağlanması yolunda da, önemli faktör olabileceğine dikkat çekti.

Konuşmanın sonunda Audrey Azoulay, UNESCO kültür alanındaki sorumluluklarından dolayı Bulgaristan’a teşekkür etti.

Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar