Başkentte çıkan saygın bir gazetenin “Golas.ua” yayınına dayanarak verdiği habere göre Ukrayna’daki Bulgarlar Cumhurbaşkanı Poroşenko’dan Odessa ve Herson illerinde kendilerine bölge özerkliğinin verilmesini talep etmiş bulunuyorlar. Aynı haber televizyonların sabah programlarında gazete özetlerinde geçti, farklı sitelerde de yayınlandı. Haberin doğru olup olmadığını anlamak üzere Ukrayna’daki Bulgarlar Birliği Başkanı ile bağlantı kurduk. Odessa İl Meclisi üyesi ve Ukrayna Cumhurbaşkanlığı nezdinde Ulusal Birlikler Konseyi Başkan Yardımcısı olan Anton Kisse, sorumuza cevaben şunları açıkladı:

Ben de Herson ilinde yaşayan Bulgarlar’ın böyle bir inisyatifte bulundukları yönündeki haberleri okudum ve hemen onlarla temasa geçtim, fakat bu bilgilerin doğru olmadığı anlaşıldı. Bu türden bir özerklik inisyatifi yok. İşin aslı nedir diye soracak olursanız açıklayayım – bundan bir hafta önce Ukrayna’daki Bulgarlar Kurulunun toplantısı yapıldı. Toplantıda idari bölge yapısı reformu üzerinde duruldu ve Bolgrad bölgesinin Bolgrad merkezli bir idari bölge olmaya devam etmesi ve bu bölge civarında yer alan tüm köylerin, ayrıca da Bulgar kökenli nüfusun çoğunlukta olduğu diğer bölgelerin de dahil edilmesi fikri etrafında birleştik. Bu talebimizi Sayın Boyko Borisov’a, Cumhurbaşkanı Plevneliev’e ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko’ya da ilettik. Sayın Poroşenko’nun Bolgrad merkezli idari bölgenin kurulması fikrine destek vereceğine dair teminat aldık şeklinde konuştu Ukrayna’daki Bulgarlar Birliği Başkanı ve özerklik konusuna açıklık getirmek üzere şunları ekledi:

Ukrayna’daki durum bir hayli karışıktır ve ne türden olursa olsun özerklik arzusu gerginliğe, memnuniyetsizliğe ve diğer bazı devletlerde olan türden yapısal dönüşümlere yol açıyor. Cumhurbaşkanımız Poroşenko, medyaya yaptığı bir açıklamada Kırım Tatarlarına özerkliğin verilmesinden yana çıkmıştı. Bunun üzerine ülkedeki Bulgarlar, Rumenler ve Macarlar tarafından ve diğerleri tarafından da Ukrayna Anayasası’na bu konuda değişiklik getirilmesi yönünde yorumlar yapıldı. Üyesi olduğum Anayasa Komisyonunda biz, Ukrayna’da yaşayan küçük halkların kendi dillerini, gelenek ve göreneklerini ve somut durumda kendi Bulgar tarihini korumaları için kendilerine ulusal kültürel özerkliğin verilmesi yönünde çalışıyoruz. Söz konusu olan da budur, başka bir şey yok. Biz, Ukrayna’daki Bulgarlar durumu dikkatle takip ediyoruz ve ülkemizin hukuku ve Anayasası ile uyugunluk için hareket ediyoruz. Bazı halklara ayrıcalığın verilmesine karşıyız. Hangi milletten olursa olsun Ukrayna’da yaşayan herkes için şartlar aynı olmalıdırşeklinde konuştu Anton Kisse.

Reklamlar