Ukrayna’daki savaştan dolayı Moldova’da 60 gün süre ile olağanüstü hal getirildi. Buna dair karar, 24 Şubat’ta Parlamento’da alındı. BTA haberine göre Moldova Başbakanı Nataliya Gavrilitsa, sadece kaçınılmaz gereklilik durumunda uygulanacak dolaşım kısıtlamaları dahil olmak üzere yönetimin uygulamaya koyacağı 20 önlemi halka duyurdu.

Moldova’ya giriş ve çıkışlarda özel rejim getirildi, hava sahasının kullanılmasına ilişkin özel düzen getirildi.Yönetimler, mülteci akınını yönetme ve mülteci güvenliğini sağlama önlemleri alacak.

2004 tarihli resmi istatistik verilerine göre Moldova’da oturan Bulgarlar’ın sayısı 80 000 kadar olsa da resmi olmayan veriler, sayısının 4 kat büyük olduğunu gösteriyor. Moldova’daki Bulgarlar da herkes gibi komşu ülke olan Ukrayna’nın topraklarında yürütülen askeri eylemlerden dolayı endişeli.

Tarakliya’da oturan ve 49 yaşında olan İvan, radyomuza konuşurken şunları paylaştı:

„Komşu Ukrayna’dan gelen haberlerden dolayı çok endişeliyiz. Bizde de Transdniester olmak üzere Rusya ile donmuş bir çatışmamız var. Ukrayna’da yaşananlar Moldova’da da yaşanabilir. Umarız her şey kısa sürede biter ve aklı selim üstün gelir. Her ne kadar çatışma bizim burada olmasa da tedirginiz. Hepimiz eski sosyalizm bloku devletleriyiz, kardeş Slav halklarıyız, bölüşeceğimiz bir şeyimiz yok. Birlik olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu İvan.

31 yaşında olan Anna ise şunları ekledi: „Böyle bir şeyin 21. yüzyılda nasıl yaşanabileceğini aklım almıyor. Savaşın başlaması haberi ile sarsıldım. Kardeş Slav halkları olan Ukraynalı, Rus ve Bulgarlar’ın nasıl bir birine karşı olabileceklerini anlamıyorum. Bunu neden yapalım? Benim devletimle ne olacak diye korkuyorum. Biz yakın oturuyoruz, sınırlarımız yakın. Ailem ne olacak, dünya ne olacak diye endişe ediyorum.”

BNR

Reklamlar