f046e859484214b98e48fecfb2cee340

Geçen hafta yeni siyasi güç kuracağını açıklayan Hristo İvanov, dün Bulgaristan Milli Televizyonu BNT’ye konuşurken kurulacak olan yeni oluşumun güdeceği esas amacın Bulgaristan’ı ve kuruluşları “yolsuzluk vebasından” kurtarmak olduğunu belirtti. Henüz kurulmamış olan oluşuma sadece toplum tarafından değil, bazı siyasi güçler tarafından da ilgi duyuluyor ve bunu anlamak zor değil, yeni güç erken seçimlere katılmayı da hedef belirlemiştir.

Cuma günü yeni siyasi projenin duyurulduğu toplantıda ilgi ve sempati jesti olarak DSB lideri Radan Kınev, yapılan seçimlerde Reformcu Blok’un cumhurbaşkanı adayı Trayço Traykov, milletvekili Martin Dimitrov, DEOS partileri temsilcileri ve son yıllarda ülkede yapılan protestolardan bilinen figürler katıldılar. Projeyi başlatan Hristo İvanov da duyulan ilgiyi teşvik ediyor ve hukuk üstünlüğü fikri esasında yeni oluşumun diğer partilerle de işbirliği yürüteceğini belirtiyor, fakat aynı zamanda Adalet Bakanı olarak hükümetinden istifa ettiği GERB partisinin son 10 yıllık dönemde yolsuzlukla başetmek durumunda olmadığını gösterdiği için bu partiyi yürütülecek işbirliğinin kapsamı dışında bırakıyor. Bu ve diğer sebeplerden dolayı GERB partisi de Hristov’a sempati duymuyor. Hristov’un projesine ilişkin sosyalistler de şüpheci davranıyorlar ve ülkede yolsuzluğa karşı çıkmayan bir siyasi gücün olmadığını da öne sürüyor.

Hukukçu çevrelerinden bazı insanlar da proje ile ilgili şüpheci. Başsavcıya yakın oldukları düşünülen Yüksek Yargı Kurulundan bazı figürler, siyasi projenin duyurulmasının yargıçların protesto gösterileri ile aynı güne denk geldiğine dikkat çekiyorlar ve bundan kısa süre öncesine kadar yargı mensubu olarak siyasi işler çeviren Hristov’un sonunda siyasetçi olmayı seçtiğini öne sürüyorlar. Ancak aynen Hristov gibi statüko ile mücadele eden bazı yargı mensupları, bu görüşü paylaşmıyorlar. Statükoya karşı yönelik tutum kamuda da hakim ve iktidar partisi GERB ve Reformcu Blok yanlısı olan onlarca bin vatandaşın solun adayı Rumen Radev’e oy vermiş olmaları, bunun bir kanıtıdır. Anlaşılan kurulacak olan siyasi oluşumun ne sol ne de sağ olma hedefi, büyük destek alma potansiyeline sahip. Ancak verilecek destek, sadece siyasi platformuna bağlı değil, kuruluşundan sonraki ilk icraatlarına da bağlı olacak. Erken seçimlere kalan sürenin çok kısa olması, Hristo İvanov’un siyasi projesi için en büyük problem haline gelebilir.

Çeviri: Tanya Blagova

Reklamlar