BGSAM

2013 Aralığında US Dış İşleri Bakanı Con Kery Bükreş’i son ziyareti sırasında Romanya Dış İşler Bakanı Titus Korletsiyan ile görüştü ve İRAN HALKI MÜCAHETTİNLER ÖRGÜTÜ (OMİN) üyesi olup halen Irak’ta bulunan 3 000 (üç bin) teröristin Bulgar sınırına çok yakın olan Romanya’nın Krayova şehrine üslendirilmesinde anlaştı.

“Mucahiddin e Halk” silahlı örgütü 1960’lı yılların ortalarında İran’da kuruldu. Tarihi boyunca silahlı terör eylemlerinde bulundu. İran İslam Devrimi’nden sonra Irak’a geçen örgüt üyeleri, 1986’da İran-Irak Savaşında Saddam Hüseyin tarafında savaştı.

1997’de US Dış İşleri Bakanlığı örgütü terörist örgütler listesine aldı.

Saddam Hüseyin’in iktidarına son verilmesiyle OMİN örgütü Bağdat yakınında bulunan bir US askeri üssünde konuşlandırıldı. Onlar için ticaret sokakları ve hastaneleri olan bir şehir kuruldu. Askeri geçitlerini ve törenlerini orada yaptılar. US askeri polisi tarafından korundular.

21 Aralık 2013 tarihinde, US Dış İşleri Bakanı Hilary Klington,  OMİN’in terör örgütleri listesinden çıkardı. Olumlu simalarını yaratmaya başladı.

Öte yandan, US ve İsrail OMİN üyelerini terör operasyonları için İran’a göndermeye başladı. Bush oğlan zamanında OMİN üyeleri Amerika’daki US üslerinde eğitim aldı.

Son dönemde Bağdat hükümetinin OMİN gruplarının ülkeyi terk etmesini istemesi vesilesiyle, terörist grup üyeleri Bulgaristan sınırına yakın bir Romen şehrine taşınmayı bekliyor.

Şunu hemen belirtelim, Almanya ile Arnavutluk OMİN teröristlerini ülkelerinde barındırmayı kesinlikle kabul etmedi. Romanya ise, bu terörist ordusunu bütün silahlarıyla birlikte ülkesinde üslendirmeyi kabul etti.

Şu da dikkati çeken bir husustur: US –İran nükleer program görüşmelerinde, bu terörist ordunun Irak sınırından çok uzak bir yere değiştirilmesi, ana görüşme maddelerinden biriydi.

Irak içinde ve İran’a çok yakın konuşlanmış, tanklı ve uçaklı, özel operasyonlarda deneyimli bir ordunun Bağdat ve Tahran hükümetlerini endişelendirmesi doğaldır.

Şunu da önemle belirtelim, isminde “Mucahaddin” sözü olan silahlı OMİN örgütü bir dini İslam teşkilatı değildir. Onun köklerinde bulunan, 1960-70’lerde Avrupa’dan sonra Yakın Doğu’da da gelişen solcu devrim örgütleniştir. Bu açıdan bakıldığında, OMİN Almanya’daki “Rote Armee” (Kızıl Ordu) veya İtalyan “te rossa” örgütlerine daha yakındır. Fakat onların elleri, günümüz cihatçılarından daha kanlıdır. İran bu grubu 70 000 (yetmiş bin) kişinin ölümünden sorumlu tutuyor. Şimdi OMİN, onları İran’a karşı çok değişik operasyonlara alet eden, İsrail’in “dengeleme” aracıdır.

Şimdi güncel olan sorun şudur: Romanya Hıristiyanlarıyla çatışma çıkarabilecek olan bu grup neden Romanya’da konuşlandırılacak?

Romanya bazı “toprak sorunlarını” çözüp Kara Deniz’de bölgesel güç olmaya çalışıyor. Önce Moldova’yı kendine katmak istiyor. Öncelikle de, gündemde olan Prednestrovie (Dnester Irmağı) yöresidir ki, burada büyük Rus askeri gücü bulunduğu gibi, yerli halk Romen saldırısına karşı savaşmaya hazır olduğunu gizlemiyor. İşte böyle bir ortamda, sayıları 3 000 olan ve iyi askeri eğitimli ve silahlı OMİN teröristleri, Romanya’nın kestaneleri ocaktan başkasının eliyle çıkarma planlarında alet oluyor.

İkinci olarak da şu husus ortaya çıkıyor: Romanya hükümetleri, Ukrayna’nın Odesa eyaletinde bulunan Bukovina bölgesini gasp etmek istiyor.  2015 yılında yapılacak Ukrayna Cumhurbaşkanlığı seçimleri arifesinde ülkedeki gergin ve karışık durumu daha da şiddetlendirip istikrarı bozmada, OMİN teröristlerini kullanabilir. Örneğin, son yıllarda büyük sayıda değişik İslam örgüt misyonerlerinin toplandığı Kırım’da “ikinci bir cephe” açılabilir.

 

Ne olur ne olmaz hesaplarıyla, OMİN Bulgaristan’a çok yakın bir sınır şehrinde konuşlandırılacaktır.

Reklamlar