Uluslararası Türk Kültürü Teşkilâtı’nın(TÜRKSOY) Türkmenistanın Merv şehrinde düzenlediği Türk DünyasıKültür Başkenti Açılış Törenine Bulgaristan Türklerinin de katıldığı bildirildi.
Verilen bilgiye göre Mestanlı şehrinden bulunan Mestanlı Türk Kültür, Sanat ve Etkileşim Derneği, açılış programına katıldı.
2015 Merv Türk Dünyası Kültür Başkenti Açılışı, TÜRKSOY, Türkmenistan Kültür Bakanlığı İşbirliği ve TİKA’nın destekleriyle gerçekleştirildi.
Şahların Gözdesi olarak anılan Merv şehri, 2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti açılış programı kapsamında tüm Türk dünyasından yüzlerce sanatçıyı ağırladı.
Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları 32. Dönem Daimi Konseyi sırasında, toplantıya katılan bakanların oy birliği ile Merv 2015 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmişti.
Açılışa Bulgaristan, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Başkurdistan, Hakasya, Tıva, Tataristan, Yakutiye, Altay, Kalmuk, Gagavuz Yeri, Makedonya, Bosna Hersek ve Macaristan’dan konuklar geldi.
Mestanlı Türk Kültür, Sanat ve Etkileşim Derneği bünyesinde faaliyet gösteren  Rodop esintileri kız halk oyunları topluluğu 12 kişilik folklor ekibi ile Trakya yöresi ve Bulgaristan yörelerine ait  Kız Karşılaması, Kambana ve Arzu ile Kamber folklor dansları sergiledi.
Açılış töreni öncesinde Türk dünyası ressamlarının, resim sergisini gezme fırsatı buldu.
2012 yılında Kazakistan’ın başkenti Astana, 2013’te Eskişehir, 2014’te Tataristan’ın başkenti Kazan Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmişti.
Reklamlar